Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

91. For a given environment, the most significant factor that influences the total shrinkage of concrete is

  1. Cement content in mix
  2. Total amount of water added at the time of mixing
  3. Size of the member concreted
  4. Maximum size of the coarse aggregates
Answer
Answer. b

92. The behavior of concrete under instantaneous load is

  1. elastic
  2. plastic
  3. anelastic
  4. viscoelastic
Answer
Answer. a

93. Self-compacting concrete is characterized by

  1. high powder component
  2. high water-powder ratio
  3. cementations materials upto 30%
  4. rough surface finish
Answer
Answer. a

94. The Ph value of water used for mixing and curing of concrete shall NOT be less than

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8
Answer
Answer. b

95. For a beam of cross sectional size 100 mm × 200 mm, the nominal maximum size of coarse aggregate should NOT be greater than

  1. 10 mm
  2. 20 mm
  3. 25 mm
  4. 40 mm
Answer
Answer. c

96. What is the limiting value of Los Angeles abrasion value (in%) for wearing courses when these aggregates are to be used for concrete making?

  1. 40
  2. 30
  3. 35
  4. 45
Answer
Answer. b

97. Which of the following is NOT be used in concrete either as a binding material or as supplementary cementitious material?

  1. Fly ash
  2. Portland slag cement
  3. Gypsum
  4. Micro silica
Answer
Answer. c

98. Dorry abrasion test registered a loss in weight of 27 g. The respective coefficient of hardness will be

  1. 8
  2. 9
  3. 10
  4. 11
Answer
Answer. d

99. As the fineness modulus of aggregate increases its particle size

  1. increases
  2. decreases
  3. remains same
  4. none of these
Answer
Answer. a

100. Proneness to segregation of fresh concrete is cured better tested by

  1. Slump test
  2. Flow test
  3. Vee Bee test
  4. Compaction factor test
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×