Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

71. The coarse sand has fineness modulus in the range of

  1. 2.2-2.4
  2. 2.4-2.6
  3. 2.6-2.9
  4. 2.9-3.2
Answer
Answer. d

72. Which is the correct order for the given materials (samples 10 cm in height) in terms of their specific strength?

Concrete (25 MPa strength for 10 cm cube; Density 2.40 gm/cm3)
Steel (250 MPa strength for 5 cm dia tube, 5 mm thickness; Density 7.85 gm/cm3)
Bamboo (30 MPa strength for 5 cm dia pole, 5 mm thickness; Density 0.80 gm/cm3)
Wood (20 MPa strength for 10 cm cube; Density 0.70 gm/cm3)

  1. Concrete > Steel > Bamboo > Wood
  2. Steel > Concrete > Wood > Bamboo
  3. Steel > Bamboo > Wood > Concrete
  4. Steel > Bamboo > Concrete > Wood
Answer
Answer. c

73. Aerated concrete is produced by addition of

  1. copper sulphate
  2. aluminium powder
  3. sodium silicate
  4. zinc silicate
Answer
Answer. b

74. The rati0 of compressive strength of fully saturated material to that of same material when dry is called

  1. Load factor
  2. Compaction factor
  3. Coefficient of hardness
  4. Coefficient of softening
Answer
Answer. d

75. Concrete mix proportioning guidelines are given by

  1. IS 875 (Part-1)-1987
  2. IS 456-2000
  3. IS 800-2007
  4. IS 10262-2009
Answer
Answer. d

76. The total number of test strength of samples required to constitute an acceptable record for calculation of standard deviation for each grade of concrete shall not be less than

  1. 30
  2. 28
  3. 21
  4. 15
Answer
Answer. a

77. Which of the following impurities in the mixing water is destructive for concrete?

  1. calcium chloride
  2. lead nitrate
  3. alkalies
  4. algae
Answer
Answer. b

78. The property of a mineral by virtue of which it can be cut with a knife is

  1. Parting
  2. Sectile
  3. Malleable
  4. Ductile
Answer
Answer. b

79. What kind of sample is used for tensile testing of mortars?

  1. Mortar prism
  2. Mortar cylinder
  3. Mortar cube
  4. Mortar briquette
Answer
Answer. d

80. Consider the following strength of concrete

  1. Cube strength
  2. Cylinder strength
  3. Split-tensile strength
  4. Modulus of rupture

The correct sequence in increasing order of the strength is

  1. iii, iv, ii, i
  2. iv, iii, ii, i
  3. iii, iv, i, ii
  4. iv, iii, i, ii
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×