Concrete Technology MCQ – Aggregate MCQ

151. A concrete having a slump of 70 mm is termed as

  1. Plastic
  2. Dry
  3. Flowing
  4. None of the above
Answer
Answer. a

152. M10 grade of concrete approximates

  1. 1 : 1 : 2 mix
  2. 1 : 3 : 6 mix
  3. 1 : 15 : 3 mix
  4. 1 : 2 : 4 mix
Answer
Answer. b

153. To make one cubic meter of 1:2:4 by volume concrete, the volume of coarse aggregate required is

  1. 0.95 m3
  2. 0.85 m3
  3. 0.75 m3
  4. 0.65 m3
Answer
Answer. b

154. Reducing water/cement ratio in concrete during manufacture results in

  1. increase in 28 days compressive strength
  2. decrease in 28 days compressive strength
  3. no change in 28 days compressive strength
  4. significant increase in tensile strength
Answer
Answer. a

155. Super-plasticizers are

  1. additives applied to bitumen to achieve a low melting point
  2. water-reducing admixtures for concrete
  3. additives applied to bitumen to improve its viscosity
  4. accelerating admixtures
Answer
Answer. b

156. The slump recommended for mass concrete about

  1. 50 mm to 100 mm
  2. 25 mm to 75 mm
  3. 100 mm to 125 mm
  4. none of these
Answer
Answer. b

157. Compaction factor of 0.85 indicates a mix of

  1. low workability
  2. high workability
  3. very low workability
  4. none of the above
Answer
Answer. a

158. Workability of concrete is influenced most by its

  1. cement content
  2. aggregate cement ratio
  3. water-cement ratio
  4. none of the above
Answer
Answer. c

159. Abnormal and premature hardening within few minutes of water mixing is a phenomenon known as

  1. Flocs
  2. False set
  3. Flocculation
  4. None of the above
Answer
Answer. b

160. The value of pulse velocity of good quality concrete should be

  1. more than 3.5 km/s
  2. less than 3.5 km/s
  3. less than 2.0 km/s
  4. none of the above
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×