Stones MCQ – Building Materials

1. The compressive strength of sandstone is

  1. 400 Kg/cm2
  2. 550 Kg/cm2
  3. 650 Kg/cm2
  4. 800 Kg/cm2
Answer
Answer. c

2. Which of the following scales is used for estimating the hardness of stones?

  1. Richter
  2. Abram’s
  3. Moh’s
  4. Mohr’s
Answer
Answer. c

3. A good building stone should have a wearing resistance less than

  1. 7%
  2. 5%
  3. 1.5%
  4. 3%
Answer
Answer. d

4. Which of the following stone is recommended for road metal work?

  1. quartzite
  2. sandstone
  3. marble
  4. slate
Answer
Answer. a

5. In general, which of the following has the highest porosity?

  1. sandstone
  2. loose sand and gravel
  3. chalk
  4. limestone
Answer
Answer. b

6. The compressive strength of granite is

  1. 50 to 70 mn/m2
  2. 170 to 200 mn/m2
  3. 130 to 170 mn/m2
  4. 70 to 130 mn/m2
Answer
Answer. d

7. Dressing of stones is done

  1. after seasoning
  2. after quarrying
  3. before use
  4. before seasoning
Answer
Answer. b

8. Crushing strength of sandstone is

  1. 75 N/mm2
  2. 65 N/mm2
  3. 55 N/mm2
  4. 45 N/mm2
Answer
Answer. b

9. The tendency of a stone is to split along

  1. structure
  2. cleavage
  3. fracture
  4. texture
Answer
Answer. b

10. The crushing strength of a good building stone should be more than

  1. 200 MPa
  2. 150 MPa
  3. 100 MPa
  4. 50 MPa
Answer
Answer. c

11. The test to check the presence of poorly weathering calcium carbonates in sandstone is

  1. Absorption Test
  2. Slump Test
  3. Smith’s Test
  4. Acid Test
Answer
Answer. d

12. On Moh’s scale, a scratch with the aid of a finger nail indicates a hardness in the range of

  1. 0-1
  2. 1-2
  3. 2-3
  4. 3-4
Answer
Answer. c

13. Which of the following is not a type of drilling equipment?

  1. Jack Hammer
  2. Shot drill
  3. Drifter
  4. Ripper
Answer
Answer. d

14. A good building stone should be

  1. Strong
  2. Good in appearance and colour
  3. Hard and tough
  4. All the above
Answer
Answer. d

15. On Moh’s scale of hardness highest hardness is of

  1. Talc
  2. Topaz
  3. Fluorite
  4. Diamond
Answer
Answer. d

16. As per moh’s scale the hardness of quartz and topaz respectively are

  1. 8 and 7
  2. 7 and 8
  3. 10 and 9
  4. 9 and 10
Answer
Answer. b

17. Consider the following statements for selecting building stones

  1. Seasoning of stones is essential and is done by soaking in water
  2. Specific gravity of stone is to be more than 2.7
  3. Porosity of stone affects its durability
  4. Climatic conditions decide the type of stone to be used in construction

Which of the above statements are correct?

  1. i, ii and iv only
  2. i, ii and iii only
  3. ii, iii and iv only
  4. i, iii and iv only
Answer
Answer. c

18. Maximum permissible wear in stones for road work is

  1. 2%
  2. 4%
  3. 3%
  4. 1%
Answer
Answer. a

19. Which position of natural bed of stone relative to direction of pressure ensures maximum strength?

  1. Parallel
  2. Perpendicular
  3. Oblique
  4. None of the above
Answer
Answer. b

20. The specific gravity of quartz is

  1. 2.85
  2. 2.80
  3. 2.91
  4. 2.72
  5. 2.65
Answer
Answer. e
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×