Research Methodology MCQ

Find Solved MCQ on research methodology with answers in this section. We have created a research methodology question bank with answers on this website so that you can solve quiz questions with answers on Research Methodology.

1. When estimated value is subtracted from actual value, the difference is called

  1. Absolute error
  2. Estimated error
  3. Relative error
  4. Percentage error
Answer
Answer. a

2. Response error, prestige error, non-response error, publication errors are

  1. Sampling error
  2. Non-sampling error
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these
Answer
Answer. b

3. Errors occurred due to accident or by Chance refers to

  1. Biased error
  2. Unbiased error
  3. Systematic error
  4. Constant error
Answer
Answer. b

4. Sampling error may arise due to

  1. Error of Origin
  2. Error of  Inadequacy
  3. Error of Manipulation
  4. All of the above
Answer
Answer. d

5. Approximation can be done by

  1. adding figures
  2. discarding figures
  3. the nearest figure
  4. all of the above
Answer
Answer. d

6. Snowball sampling is used for data collection through

  1. Connecting Relations
  2. Small population
  3. Representatives
  4. None of these
Answer
Answer. a

7. The list of all units in a population is called

  1. Sampling frame
  2. Parameter
  3. Statistics
  4. Random sampling
Answer
Answer. a

8. The data which are collected for the first time by the investigator is called

  1. Primary data
  2. Secondary Data
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these
Answer
Answer. a

9. Questionnaire should have following number of questions

  1. 25
  2. 40
  3. 30
  4. According to the need of survey
Answer
Answer. d

10. Schedule is filled by

  1. Enumerator
  2. Researcher
  3. Respondents
  4. All of the above
Answer
Answer. a

11. The person, who helps the investigator in investigation is known as

  1. Enumerator
  2. Searcher
  3. Researcher
  4. None of these
Answer
Answer. a

12. When data collected is passed through one statistical method, organisation, classification, tabulation, computation, etc. are called

  1. Raw Data
  2. Processed Data
  3. Unorganiscd Data
  4. Personal Data
Answer
Answer. b

13. Heterogenous group are classified into Homogenous group and then randomly sample is chosen refers to

  1. Simple Random sampling
  2. Stratified Random sampling
  3. Systematic Sampling
  4. Multistage Random sampling
Answer
Answer. b

14. Lottery system is the method of

  1. Simple Random sampling
  2. Stratified Random sampling
  3. Systematic sampling
  4. Multistage Random sampling
Answer
Answer. a

15. Which one is not the type of Non-random sampling technique?

  1. Quota Sampling
  2. Convenience sampling
  3. Systematic sampling
  4. Snowfall
Answer
Answer. c

16. Both law of sample investigation are based on

  1. Theory of probability
  2. Theory of motivation
  3. Theory of statistics
  4. All of the above
Answer
Answer. a

17. Which law is related to Sample Investigation?

  1. Law of statistical Regularity
  2. Law of inertia of large numbers
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these
Answer
Answer. c

18. Which one is essential elements of a sample?

  1. Representatives
  2. Independence
  3. Similarity and homogeneity
  4. All of the above
Answer
Answer. d

19. In which all the elementary units connected with the problem are studied (surveyed)?

  1. Questionnaire
  2. Census
  3. Interview
  4. All of the above
Answer
Answer. b

20. The number of individual selected in a sample is called its

  1. sampling
  2. quantity
  3. sample Size
  4. sample height
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×