Timber MCQ – Wood-Based Products MCQ – Building Materials

1. Which one of the following is not a preservation of timber?

  1. solution of barium hydroxide
  2. creosote
  3. chemical salt
  4. solignum salt
Answer
Answer. a

2. Shear strength of timber depends on which one of the following?

  1. sapwood
  2. heartwood
  3. medullary rays
  4. lignin with fibers
Answer
Answer. d

3. The natural heartwood timber used for structural purposes and of high durability would have average life of minimum M months, where M is

  1. 90
  2. 120
  3. 75
  4. 60
Answer
Answer. b

4. Knots in timber are

  1. signs of branches cut-off
  2. speckled stains
  3. spits radiating from the centre
  4. defects caused by crushing fibres
Answer
Answer. a

5. Consider the following statements:

Among the more common varieties of timber namely sal, mango and deodar

  1. sal is strongest
  2. mango is least durable
  3. deodar is lighest

of the statements

  1. i and ii are correct
  2. i and iii are correct
  3. ii and iii are correct
  4. i, ii and iii are correct
Answer
Answer. d

6. As per I.S. code, the weight of timber is specified at

  1. 14% moisture content
  2. 12% moisture content
  3. 10% moisture content
  4. 8% moisture content
Answer
Answer. b

7. Age of exogenous tree can be judged from

  1. Medullary rays
  2. Annual rings
  3. Cambium layer
  4. Inner bark
Answer
Answer. b

8. The plywood has

  1. Good strength along the panel only.
  2. Greater impact resistance
  3. Tendency to split in the plane of panel
  4. Tendency to bend easily
Answer
Answer. b

9. Timber can be made more fire resistant by

  1. dipping and steeping process
  2. sir Abel’s process
  3. seasoning
  4. hot and cold open tank treatment
Answer
Answer. b

10. Which of the following trees yields hard wood?

  1. Pine
  2. Shisham
  3. Chir
  4. Deodar
Answer
Answer. b

11. The strength of timber is maximum in a direction

  1. parallel to grains
  2. 45° to grain
  3. perpendicular to grains
  4. same in all directions
Answer
Answer. a

12. Seasoning of timber

  1. improves strength
  2. increases weight
  3. gives distortion
  4. All of them
Answer
Answer. a

13. The radial splits which are wider on the outside of the log and narrower towards the pith are known as

  1. Cup shakes
  2. Heart shakes
  3. Rind galls
  4. Star shakes
Answer
Answer. d

14. As a construction material, plywood is preferred to thin planks of timber because of

  1. It helps in cost saving and environmental considerations
  2. Good dimensional stability in longitudinal direction only
  3. Good strength only in lateral direction and giving a good aesthetic look
  4. Good strength and dimensional stability in both lateral and longitudinal directions
Answer
Answer. d

15. The best season for felling of trees for timber production in hilly area

  1. Monsoon
  2. Summer
  3. Spring
  4. Winter
Answer
Answer. b

16. In a tree the cambium layer is situated between

  1. the outer bark and inner bark
  2. the inner bark and sap wood
  3. the sap wood and heart wood
  4. the pith and heart wood
Answer
Answer. b

17. Radial splits in timber originating from bark and narrowing towards the pith are known as

  1. Heart shakes
  2. Cup shakes
  3. Rind galls
  4. Star shakes
Answer
Answer. d

18. The wood generally used for railway sleepers is

  1. Kail
  2. Mango
  3. Bamboo
  4. Babul
Answer
Answer. a

19. Consider the following methods of preservation of timber

  1. Pressure application
  2. Brush application
  3. Dipping
  4. Open tank application

The correct sequence of these methods in the increasing order of their effectiveness is

  1. iii, iv, ii, i
  2. i, iii, iv, ii
  3. iv, ii, i, iii
  4. ii, iii, iv, i
Answer
Answer. d

20. Dry Rot and Wet Rot are the

  1. Defects of timber
  2. Disease of timber
  3. Characteristics of timber
  4. Structure of timber
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!