Void Ratio MCQ – Geotechnical Engineering

1. Void ratio of soil is the ratio of the

  1. Volume of voids to volume of soil solids
  2. Volume of voids to volume of water
  3. Volume of soils solids to volume of voids
  4. Volume of voids to total volume
Answer
Answer. a

2. For sand of uniform spherical particles, the ratio of void ratio in the loosest and the densest states is

  1. 3.0
  2. 3.5
  3. 4.6
  4. 2.6
Answer
Answer. d

3. The difference between maximum void ratio and minimum void ratio of sand is 0.30. If the relative density of this sand is 66.6% at a void ratio of 0.40, then the void ratio at its loosest state is

  1. 0.6
  2. 0.4
  3. 0.75
  4. 0.7
Answer
Answer. a

4. The natural voids ratio of a sand sample is 0.6 and its density index is 0.60. If its voids ratio in the loosest state is 0.9, then the void ratio in the densest state will be

  1. 0.4
  2. 0.2
  3. 0.8
  4. 0.6
Answer
Answer. a

5. The maximum possible voids ratio for a uniformly graded sand of perfectly spherical grains is

  1. 33.33
  2. 66.66
  3. 50.5
  4. 47.63
Answer
Answer. d

6. A soil has shrinkage limit of 10% and specific gravity of soil solids as 2.7. The void ratio of the soil at shrinkage limit is

  1. 21.2%
  2. 73%
  3. 78.8%
  4. 27%
Answer
Answer. d

7. Theoretically, the void ratio in soil can have the following values

  1. less than one only
  2. more than one
  3. less than 0.5
  4. can be less or more than one
Answer
Answer. d

8. For a fully saturated soil, water content is 45% and Gs = 2.67. The void ratio of the soil is

  1. 1.2015
  2. 2.0195
  3. 1.1195
  4. 1.2195
Answer
Answer. a

9. The difference between maximum void ratio and minimum void ratio of a sand sample is 0.25. If relative density of this sample is 60% at a void ratio of 0.40, then the void ratio of this sample at its loosest state will be

  1. 0.40
  2. 0.75
  3. 0.70
  4. 0.55
Answer
Answer. d

10. A cohesive soil yields a maximum dry density of 18 kN/m3 during a standard protor compaction test. If the specific gravity is 2.65. What would be its void ratio? (Adopt unit weight of water as 10 kN/m3)

  1. 0.5523
  2. 0.4722
  3. 0.7121
  4. 0.5835
Answer
Answer. b

11. A dry soil sample weighing 120 g has a volume of 80 ml and specific gravity 2.7. Its voids ratio is

  1. 0.8
  2. 0.7
  3. 0.6
  4. 0.5
Answer
Answer. a

12. A saturated soil sample has water content of 40% and specific gravity at soil particles is 2.7. The void ratio of the soil is

  1. 0.4
  2. 0.52
  3. 1.08
  4. 2.0
Answer
Answer. c

13. The ratio between the total volume of voids and the total volume of solids is called

  1. Porosity
  2. Void ratio
  3. Solid fraction
  4. Void fraction
Answer
Answer. b

14. What is defined as the ratio of volume of air voids to the total volume of soil mass and is expressed as percentage?

  1. void ratio
  2. porosity
  3. percentage air voids
  4. air content
Answer
Answer. c

15. A dry soil has mass specific gravity of 1.4. If the specific gravity of solids is 2.7, then the void ratio will be

  1. 0.8
  2. 0.4
  3. 1.2
  4. 1.0
Answer
Answer. d

16. A soil sample is having a specific gravity of 2.60 and void ratio 0.78, the moisture content in % required to fully saturate the soil at that void ratio would be

  1. 30
  2. 10
  3. 70
  4. 50
Answer
Answer. a

17. A soil sample is having a specific gravity of 2.5 and a void ratio of 0.5. The water content in percentage required to fully saturate the soil at the void ratio would be

  1. 20
  2. 5
  3. 25
  4. 2.5
Answer
Answer. a

18. Void ratio of soil mass can

  1. Take any value greater than zero
  2. Be zero
  3. Never be greater than unity
  4. Take values between 0 and 1 only
Answer
Answer. a

19. A dry soil has mass specific gravity of 1.35 if the specific gravity of solids is 2.7, then the void ratio will be

  1. 0.5
  2. 1.0
  3. 1.5
  4. 2.0
Answer
Answer. b

20. A cohesive soil yields a maximum dry density of 16 kN/m3 during a standard proctor Compaction test. What would be its void ratio if the specific gravity is 2.60

  1. 0.625
  2. 0.552
  3. 0.5883
  4. 0.712
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×