Degree of Saturation MCQ – Geotechnical Engineering

1. The degree of saturation in soils can be defined as the ratio of

  1. water by weight to the dry soil weight
  2. volume of water to the gross volume of soil
  3. volume of water to volume of voids in soil
  4. weight of water to weight of soil
Answer
Answer. c

2. An earthen embankment is compacted at water content of 17% to a bulk density of 1.90 gm/cc. If the void ratio (e) is 0.63 and the specific gravity of soil is 2.65, then degree of saturation of the compacted embankment will be

  1. 0.72
  2. 0.64
  3. 0.82
  4. 0.68
Answer
Answer. a

3. The water content of a saturated soil is 50%. If the specific gravity is 2.4, what is its void ratio?

  1. 0.6
  2. 2.4
  3. 1.2
  4. 1.8
Answer
Answer. c

4. If the degree of saturation of a partial saturated soil is 60%, what would be the air content of the soil?

  1. 10%
  2. 20%
  3. 40%
  4. 30%
Answer
Answer. c

5. A soil of specific gravity 2.5 has a moisture content of 25% and is at voids ratio of 0.75. What is the degree of saturation (%) for this soil?

  1. 66.5%
  2. 72.3%
  3. 250.0%
  4. 83.3%
Answer
Answer. d

6. The degree of saturation for fully saturated soil is

  1. 0.50
  2. 0.25
  3. 1.00
  4. 0.75
Answer
Answer. c

7. A moist soil sample of volume 60 cubic cm, weighs 108 grams and its dried weight is 86.4 grams. If its absolute density is 2.52, the degree of saturation is

  1. 64%
  2. 54%
  3. 84%
  4. 74%
Answer
Answer. c

8. A compacted soil sample using 10% moisture content has a weight of 200 g and mass unit weight of 2.0 g/cm3. If the specific gravity of soil particles and water are 2.7 and 1.0, the degree of saturation of the soil is

  1. 0.556
  2. 0.1111
  3. 0.56666
  4. None of the other three options
Answer
Answer. a

9. A moist soil mass weights 3.52 N and after oven drying the weight is 2.9 N. Specific gravity of solids and mass-specific gravity are 2.65 and 1.85 respectively. The degree of saturation is

  1. 0.4253
  2. 0.2138
  3. 0.74
  4. 0.7656
Answer
Answer. d

10. The ratio of volume of water present in a given soil mass to the total volume of its voids is known as

  1. Porosity
  2. Voids ratio
  3. Percentage voids
  4. Degree of saturation
Answer
Answer. d

11. For a given soil mass with a water content of 15%, the void ratio is 0.55 and specific gravity of soil particles is 2.6. The degree of saturation of soil is

  1. 45.60
  2. 55.80
  3. 90.20
  4. 70.90
Answer
Answer. d

12. A sand sample has a porosity of 30% and specific gravity of solids as 2.6. What is its degree of saturation at moisture content of 4.94%?

  1. 35%
  2. 40%
  3. 25%
  4. 30%
Answer
Answer. d

13. A soil yielded a maximum dry unit weight of 18 kN/m3 at a moisture content of 16% during a Standard Proctor Test. What is the degree of saturation of the soil if its specific gravity is 2.65?

  1. 98.42%
  2. 95.50%
  3. 84.32%
  4. 75.71%
Answer
Answer. b

14. The void ratio and specific gravity of a soil are 0.65 and 2.72 respectively. The degree of saturation (in percent) corresponding to water content of 20% is

  1. 65.3
  2. 20.9
  3. 83.7
  4. 54.4
Answer
Answer. c

15. If the soil sample has water content = 20% specific gravity = 2.70; and void ratio = 0.75 then degree of saturation of the given sample is

  1. 68%
  2. 13.8%
  3. 54%
  4. None of these
Answer
Answer. d

16. A soil deposit having water content 15%, specific gravity 2.5 and voids ratio 0.5, calculate degree of saturation.

  1. 70%
  2. 50%
  3. 90%
  4. 75%
Answer
Answer. d

17. For fully saturated soil, the degree of saturation is

  1. 0.67
  2. 0.8
  3. 1.0
  4. 0.5
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×