Porosity MCQ – Geotechnical Engineering

1. Porosity is defined as

  1. Ratio of volume of void to the total volume
  2. Ratio of volume of void to the volume of solids
  3. Ratio of volume of air to the volume of solids
  4. Ratio of volume of water to the volume of solids
Answer
Answer. a

2. A soil sample has a shrinkage limit of 10% and specific gravity of soil solids as 2.7. The porosity of the soil at shrinkage limit is

  1. 21.20%
  2. 27.00%
  3. 73.00%
  4. 78.80%
Answer
Answer. a

3. A soil sample has a porosity of 37.5%. The void ratio of the sample is

  1. 0.7
  2. 0.6
  3. 0.5
  4. 0.4
Answer
Answer. b

4. The ratio of the volume of voids to the total volume of soil mass is called

  1. water content ratio
  2. porosity
  3. void ratio
  4. degree of saturation
Answer
Answer. b

5. For a soil sample the void ratio of 0.6, its porosity is

  1. 33.3%
  2. 37.5%
  3. 41.2%
  4. 44.4%
Answer
Answer. b

6. If Porosity is “n’ and Void ratio is ‘e’, then the relation between the two is

  1. n = e/(1 – e)
  2. e = n/(1 – n)
  3. (1+n)/n = e – 1
  4. 1 – e = n
Answer
Answer. b

7. If the volume of voids is equal to the volume of solids in a soil mass, then the values of porosity and void ratio respectively are

  1. 0.0 and 1.0
  2. 1.0 and 0.0
  3. 1.0 and 0.5
  4. 0.5 and 1.0
Answer
Answer. d

8. The ratio of volume of voids to the total volume of a given solid mass is called

  1. Porosity
  2. Void ratio
  3. Degree of saturation
  4. Mass density
Answer
Answer. a

9. A soil sample has void ratio of 0.5 and its porosity will be close to

  1. 66%
  2. 50%
  3. 33%
  4. 100%
Answer
Answer. c

10. The porosity of a soil n is

  1. e/1 + e
  2. e/1 – e
  3. e + 1/e
  4. e- 1/e

where e = void ratio

Answer
Answer. a

11. A lab technician estimated the voids ratio of a soil as 3. What will be the porosity of this soil?

  1. 1.00
  2. 1.25
  3. 0.33
  4. 0.75
Answer
Answer. d

12. The porosity of a soil sample having its void ratio equal to unity would be

  1. 33.33%
  2. 50.00%
  3. 66.66%
  4. 75.00%
Answer
Answer. b

13. The porosity of soil sample is 20%, the void ratio is

  1. 0.20
  2. 0.80
  3. 1.00
  4. 0.25
Answer
Answer. d

14. If the porosity of a soil sample is 40%, its void ratio is

  1. 2/3
  2. 1
  3. 1/3
  4. 1/2
Answer
Answer. a

15. If the porosity of a soil sample is 40%, void ratio for this sample would be

  1. 0.70
  2. 0.50
  3. 0.60
  4. None of the above
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×