Maximum Power Transfer Theorem MCQ | Electricalvoice

Maximum Power Transfer Theorem MCQ

1. In a maximum power transfer theorem the internal resistance must be

  1. Greater than the internal resistance
  2. Equal to zero
  3. Equal to load resistance
  4. Equal to internal resistance
Answer
Answer. c

2. Maximum power transfer takes place at an efficiency of

  1. 25%
  2. 75%
  3. 50%
  4. 100%
Answer
Answer. c

3. The maximum power dissipation in a resistance from a battery of electromotive force ‘E’ and internal resistance ‘r’ will be

  1. \frac{E^2}{8r}
  2. \frac{E^2}{4r}
  3. \frac{E^2}{2r}
  4. \frac{E^2}{r}
Answer
Answer. b

4. Maximum power is transferred from a source to a load when

  1. the load resistance is very large
  2. the load resistance is very small
  3. the load resistance is twice the source resistance
  4. the load resistance equals the source resistance
Answer
Answer. d

5. Given condition justifies which network theorems: The load impedance should be complex conjugate of the internal impedance of the active network.

  1. compensation theorem
  2. millman’s theorem
  3. maximum power transfer theorem
  4. reciprocity theorem
Answer
Answer. c

6. The maximum power transfer theorem is used in

  1. electronic circuits
  2. power system
  3. home lighting system
  4. none of these
Answer
Answer. a

7. When maximum power transfer takes place, the efficiency of power transfer of the circuit is

  1. 25%
  2. 50%
  3. 75%
  4. 100%
Answer
Answer. b

8. The maximum power that can be transmitted in a network between sources and loads when the system is subject to small disturbances is called

  1. steady-state stability limit
  2. transient stability limit
  3. sub-transient stability limit
  4. none of the above
Answer
Answer. a

9. “Maximum power output is obtained from a network when the load resistance is equal to the output resistance of the network as seen from the terminals of the load”. The given statement is associated with

  1. millman’s theorem
  2. thevenin’s theorem
  3. superposition theorem
  4. maximum power transfer theorem
Answer
Answer. d

10. Maximum power transfer theorem states an independent voltage source in series with an impedance Zth delivers maximum average power to the load impedance ZL: wherein

  1. Zth = ZL
  2. Zth ≠ ZL
  3. Zth = ZL
  4. Zth = 2 ZL
Answer
Answer. c

11. What is the maximum power transferred to a load for a resistive Thevenin’s circuit and condition for which it occurs?

  1. Pmax = 4 V2th / Rth and RL = Rth
  2. Pmax = V2th / 4Rth and RL = Rth
  3. Pmax = V2th / 2Rth and RL = Rth/2
  4. Pmax = 2 V2th / Rth and RL = 2Rth
Answer
Answer. b

12. In which of the following, it is not desired to attain the condition of maximum power transfer?

  1. electronic circuits
  2. communicational circuits
  3. computer circuits
  4. electric circuits
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!