Thevenin’s Theorem MCQ

1. To find current in a resistance connected in a network, Thevenin’s theorem is used Vth = 20V and Rth = 5 Ω. The current through the resistance is

  1. 4 A
  2. is 4 A or less
  3. is less than 4 A
  4. May be 4 A or less or more than 4 A
Answer
Answer. a

2. The application of Thevenin’s theorem in a circuit results in

  1. an ideal voltage source
  2. an ideal current source
  3. a current source and an impedance in parallel
  4. a voltage source and an impedance in series
Answer
Answer. d

3. Thevenin’s theorem converts a circuit to an equivalent form consisting of

  1. a current source and a series resistance
  2. a voltage source and a parallel resistance
  3. a voltage source and a series resistance
  4. a current source and a parallel resistance
Answer
Answer. c

4. While calculating Rth in Thevenin’s theorem and Norton equivalent

  1. all independent sources are made dead
  2. only current sources are made dead
  3. only voltage sources are made dead
  4. all voltage and current sources are made dead
Answer
Answer. a

5. How can Thevenin’s impedance and Norton impedance be correlated in an AC circuit

  1. always the same
  2. generally the same
  3. sometimes the same
  4. always different
Answer
Answer. a

6. Thevenin’s theorem cannot be applied to

  1. linear circuit
  2. non-linear circuit
  3. active circuit
  4. passive circuit
Answer
Answer. b

7. While thevenizing a circuit between two terminals, Vth is equal to

  1. short circuit terminal voltage
  2. open circuit terminal voltage
  3. net voltage available in the circuit
  4. e.m.f. of the battery nearest to the terminals
Answer
Answer. b

8. In the analysis of a vacuum tube circuit, we generally use __________ theorem.

  1. superposition
  2. norton’s
  3. thevenin’s
  4. reciprocity
Answer
Answer. c

9. Thevenin’s theorem is _______ form of an equivalent circuit.

  1. voltage
  2. current
  3. both voltage and current
  4. none of these
Answer
Answer. a

10. Thevenin’s model the resistance Rth is defined as

  1. open circuit impedance between two points
  2. close circuit impedance between two points
  3. impedance calculated by replacing voltage/current source with their impedance
  4. none of these
Answer
Answer. c

11. The above result was obtained from measurements taken between the two terminals of a resistive network. The Thevenin resistance of the network is

Terminal voltage 12 V 0 V
Terminal current 0 A 1.5 A
  1. 16 Ω
  2. 8 Ω
  3. 0
Answer
Answer. b

12. While calculating thevening resistance (Rth), constant-current sources in the circuit are

  1. replaced by ‘opens’
  2. replaced by ‘shorts’
  3. treated in parallel with other voltage sources
  4. converted into equivalent sources
Answer
Answer. a

13. While thevenizing a circuit between two terminals, Vth equals

  1. short circuit terminal voltage
  2. open circuit terminal voltage
  3. emf of the battery nearest to the terminals
  4. net voltage available in the circuit
Answer
Answer. b

14. Thevenin’s theorem reduces a two-terminal network to a

  1. one terminal network
  2. current generator in parallel with an impedance
  3. voltage generator in series with an impedance
  4. combination of current and voltage generator
Answer
Answer. c

15. Thevenin’s theorem is ___________ form of an equivalent circuit.

  1. voltage
  2. current
  3. both voltage and current
  4. none of these
Answer
Answer. a

16. As per Thevenin’s theorem: If the internal impedance is not known, independent voltage and current sources will

  1. be replaced by open short circuit respectively
  2. be replaced by short and open circuit respectively
  3. will both be replaced by open circuit
  4. will both be replaced by short circuit
Answer
Answer. b

17. Thevenin’s theorem cannot be applied to networks that contain elements which are

  1. active
  2. passive
  3. linear
  4. non-linear
Answer
Answer. d

18. In Thevenin’s theorem, to find Z

  1. all independent voltage sources are short-circuited and all independent current sources are open-circuited.
  2. all independent voltage sources are open-circuited and all independent current sources are short-circuited.
  3. all independent voltage sources are short-circuited and all independent current sources are short-circuited.
  4. all independent voltage sources are open-circuited and all independent current sources are open-circuited.
Answer
Answer. a

19. For a network, Thevenin equivalent is given by Vth = 10V and Rth = 50 Ω. If this network is shunted by another 50 Ω at load. What is the new Thevenin equivalent of the network?

  1. 5 V, 50 Ω
  2. 5 V, 25 Ω
  3. 10 V, 50 Ω
  4. 10 V, 25 Ω
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×