Superposition Theorem MCQ

1. Superposition theorem requires as many circuits to be solved as there are

  1. sources
  2. nodes
  3. sources + nodes
  4. sources + nodes + meshes
Answer
Answer. a

2. A system which follows the superposition principle is known as

  1. System
  2. Control System
  3. Linear System
  4. Unilateral System
Answer
Answer. c

3. A system is linear if and only if it satisfies

  1. principle of superposition
  2. principle of homogeneity
  3. both (a) and (b) above
  4. neither (a) and (b) above
Answer
Answer. c

4. The superposition theorem is based on the

  1. Duality
  2. Linearity
  3. Reciprocity
  4. Non-linearity
Answer
Answer. b

5. The superposition theorem can be applied only to circuits having

  1. resistive elements
  2. passive elements
  3. linear bilateral elements
  4. non-linear elements
Answer
Answer. c

6. The superposition theorem is applicable only to

  1. non-linear circuit
  2. linear circuit
  3. resistive circuit
  4. passive circuit
Answer
Answer. b

7. Superposition theorem can be applied only to

  1. non-linear networks
  2. linear bilateral networks
  3. bilateral network
  4. linear network
Answer
Answer. b

8. A non-linear network does not satisfy

  1. superposition condition
  2. homogeneity condition
  3. both superposition as well as homogeneity condition
  4. superposition, homogeneity and associative condition
Answer
Answer. c

9. In applying superposition theorem, to determine branch current and voltages

  1. all current and voltage sources are shorted.
  2. only current sources are open-circuited.
  3. only voltage sources are shorted.
  4. voltage sources are shorted and current sources are open-circuited.
Answer
Answer. d

10. A linear circuit in one whose parameters

  1. change with change in current
  2. change with change in voltage
  3. do not change with voltage and current
  4. none of the options
Answer
Answer. c

11. The superposition theorem is used when the circuit contains

  1. a single voltage source
  2. active elements only
  3. a number of voltage sources
  4. passive elements only
Answer
Answer. c

12. In electrical circuits states that for a response (voltage or current) in any branch of a bilateral linear circuit having more than one independent source equals the algebraic sum of the responses caused by each independent sources acting alone.

  1. norton’s theorem
  2. thevenin’s theorem
  3. superposition theorem
  4. duality theorem
Answer
Answer. c

13. A linear circuit is one whose parameters (e.g. resistance, etc.)

  1. change with change in current
  2. change with change in voltage
  3. do not change with voltage and current
  4. none of these
Answer
Answer. c

14. Superposition theorem is applicable for

  1. linear and lateral networks
  2. non-linear and lateral networks
  3. linear and bilateral networks
  4. non-linear and bilateral networks
Answer
Answer. c

15. Superposition theorem is used to obtain current in or voltage across any conductor of the

  1. AC network
  2. magnetic network
  3. non-linear network
  4. linear network
Answer
Answer. d

16. A linear element satisfies the property (ies) of

  1. superposition and homogeneity
  2. multiplicity and superposition
  3. superposition
  4. homogeneity
Answer
Answer. a

17. Superposition theorem is NOT applicable to networks containing

  1. dependent voltage sources
  2. non-linear elements
  3. transformers
  4. dependent current sources
Answer
Answer. b

18. A linear circuit contains ideal resistors and ideal voltage source. If values of all the resistors are halved then the voltage across each resistor becomes.

  1. halved
  2. doubled
  3. remained unchanged
  4. decreased by 4 times
Answer
Answer. c

19. The superposition theorem is applicable to

  1. current only
  2. voltage
  3. both current and voltage
  4. current, voltage and power
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!