Ohm’s Law MCQs

1. The formula to find current (I) when the values of voltage (V) and Resistance (R) are known is

  1. I = VR
  2. I = V/R
  3. I = R/V
  4. V = IR

Answer
Answer. b

2. An electric heater draws 3.6 A from a 110 V source. The resistance of the heating element is approximately

  1. 30.5 Ω
  2. 385 Ω
  3. 31 Ω
  4. 3.1 Ω

Answer
Answer. a

3. When there is 12 mA of current through a 1.2 kΩ resistor, the voltage across the resistor is

  1. 100 V
  2. 10 V
  3. 14.4 V
  4. 1.4 V

Answer
Answer. c

4. Approximately how many milliamperes of current flow through a circuit with a 40 V source and 6.8 kΩ of resistance?

  1. 5.9 mA
  2. 590 mA
  3. 27.2 mA
  4. 59 mA

Answer
Answer. a

5. A resistor is connected across a 50 V source. What is the current in the resistor if the colour code is red, orange, orange, silver?

  1. 214 mA
  2. 21.4 mA
  3. 2 mA
  4. 2.2 mA

Answer
Answer. d

6. How much resistance is required to limit the current from a 12 V battery to 3.6 mA?

  1. 2.2 kΩ
  2. 22 kΩ
  3. 3.3 kΩ
  4. 33 kΩ

Answer
Answer. c

7. What is the approximate resistance setting of a rheostat in which 650 mA of current flows through a 150 V source?

  1. 23
  2. 230
  3. 9.7
  4. 97

Answer
Answer. b

8. What is the voltage source for a circuit carrying 2 A of current through a 36 ohm resistor?

  1. 7.2 V
  2. 72 V
  3. 1.8 V
  4. 18 V

Answer
Answer. b

9. How much voltage is needed to produce 2.5 A of current through a 200 Ω resistor?

  1. 80 V
  2. 8 V
  3. 50 V
  4. 500 V

Answer
Answer. d

10. If 750 µA is flowing through 11 kΩ of resistance, what is the voltage drop across the resistor?

  1. 82.5 V
  2. 8.25 V
  3. 14.6 V
  4. 146 V

Answer
Answer. b

11. Ohm’s law is followed by

  1. Metal rectifier
  2. Copper electrode
  3. Crystal detector
  4. Arc lamp

Answer
Answer. b

12. The condition in ohm’s law is that

  1. The temperature should remain constant
  2. Ratio of V/I should be constant
  3. The temperature should vary
  4. Current should be proportional to voltage

Answer
Answer. b

13. Correct form of ohm’s law is

  1. I = VR
  2. V ∝ I
  3. V = IR
  4. Both (b) and (c)

Answer
Answer. d

14. Ohm’s law is applicable to

  1. Semiconductors
  2. Vacuum tube
  3. Electrolytes
  4. None of these

Answer
Answer. d

15. A current source and a resistor are connected in series. Suppose that is Is = 3A and R=7 ohm. What is the voltage V across the resistor?

  1. 3 V
  2. 21 V
  3. 7 V
  4. 7.3 V

Answer
Answer. b

16. 1 Volt equals

  1. 1 joule/1 coulomb
  2. 1 watt/1 ohm
  3. 1joule/1watt
  4. 1watt/1coulomb

Answer
Answer. a

17. ohm’s law is applicable to

  1. Resistive circuits
  2. Reactive circuits
  3. Both resistive circuits & reactive circuits 
  4. None of these

Answer
Answer. c

18. According to ohm’s law

  1. The voltage is constant to current
  2. The voltage is proportional to current
  3. Voltage is inversely proportional to current
  4. The voltage is proportional to resistance

Answer
Answer. b

19. In a circuit a 33 Ω resistor carries a current of 2A. The voltage across the resistor is

  1. 33 V
  2. 66 V
  3. 80 V
  4. 132 V

Answer
Answer. b

20. If the energy is supplied from a source, whose resistance is 1 ohm, to a load of 100 ohms the source will be

  1. A voltage source
  2. A current source
  3. Both of above
  4. None of the above

Answer
Answer. a

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×