Basic Electrical Concepts MCQs

1. A wire of resistance 20 Ω is drawn so that its diameter becomes 1/5th. Its resistance will be now

A. 10 Ω

B. 25 Ω

C. 50 Ω

D. 500 Ω

Answer
Answer. d

2. The current I in the electric circuit shown is

A. 1.7 A

B. 1 A

C. 2.7 A

D. 3.7 A

Answer
Answer. a

3. A node in a circuit is defined as a

A. closed path

B. junction of two or more elements

C. group of interconnected elements

D. open terminal of an element

Answer
Answer. b

4. Electrical resistivity is

A. Low for copper and high for alloy

B. High for copper and low for alloy

C. Low for copper as well as for alloy

D. high for copper as well as for alloy

Answer
Answer. a

5. What is the Power consumed by the resistor of 20 Ω connected across 100 V source?

A. 500 W

B. 50 W

C. 100 W

D. 300 W

Answer
Answer. a

6. An electrical heater draws 3.5 A from a 110 V source. The resistance of the heating element is approximately

A. 385 Ω

B. 38.5 Ω

C. 3.1 Ω

D. 31 Ω

Answer
Answer. d

7. An ideal voltage source should have

A. large value of emf

B. small value of emf

C. zero source resistance

D. infinite source resistance

Answer
Answer. c

8. A linear circuit is one whose parameters (e.g. resistance)etc.

A. change with change in current

B. change with change in voltage

C. does not change with voltage and current

D. none of these

Answer
Answer. c

9. One Joule per coulomb is called?

A. volt

B. ampere

C. farad

D. Gauss

Answer
Answer. a

10. To determine the value of the net resistance (R) for three parallel resistors R1, R2, and R3, we can use the following equation

A. R=R1+R2+R3

B. R=1/R1+1/R2+1/R3

C. 1/R=1/R1+1/R2+1/R3

D. 1/R=R1+R2+R3

Answer
Answer. c

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×