Bridges MCQs | AC Bridges MCQs

1. Maxwell inductance bridge is used for coils of Q value

  1. less than 1
  2. less than 10
  3. greater than 1 and less than 10
  4. more than 100

Answer
Answer. c

2. In an Anderson bridge, the unknown inductance is measured in term of known

  1. resistance
  2. capacitance
  3. inductance and resistance
  4. resistance and capacitance

Answer
Answer. d

3. Hay’s bridge is suitable for the measurement of which one of the following?

  1. inductance with Q< 10
  2. Inductance with Q>10
  3. Capacitance with high dissipating factors
  4. Capacitors with low dissipating factors

Answer
Answer. b

4. Inductance is measured by which one of the following?

  1. Wien bridge
  2. Schering bridge
  3. Maxwell bridge
  4. Owen bridge

Answer
Answer. c

5. An imperfect capacitor is represented by a capacitance C in parallel with a resistance R. The value of the dissipation factor tanδ is

  1. ωCR
  2. ω2CR
  3. 1/ω2CR
  4. 1/ωCR

Answer
Answer. a

6. Which bridge is used to determine frequency?

  1. Anderson bridge
  2. De Sauty bridge
  3. Wien bridge
  4. Campbell bridge

Answer
Answer. c

7. Which one of the following is a frequency sensitive bridge?

  1. Maxwell bridge
  2. De Sauty bridge
  3. Wien bridge
  4. Schering bridge

Answer
Answer. c

8. Schering bridge can be used to measure which one of the following?

  1. Q of a coil
  2. Inductance and its Q value
  3. very small resistance
  4. capacitance and its power factor

Answer
Answer. d

9. Dissipation factor, tanδ, of a capacity measured by which bridge?

  1. Anderson bridge
  2. Hay bridge
  3. Schering bridge
  4. Wien bridge

Answer
Answer. c

10. The dielectric loss of a capacitor can be measured by which one of the following?

  1. Maxwell bridge
  2. De Sauty bridge
  3. Wien bridge
  4. Schering bridge

Answer
Answer. d

11. D.C. bridges are used for

  1. measurement of resistance
  2. measurement of capacitance
  3. measurement of current
  4. measurement of inductance

Answer
Answer. a

12. In the simplest form, an AC bridge consists of

  1. arms, source and a detector
  2. arms and source
  3. source and detector
  4. arms and detector

Answer
Answer. a

13. Relationship at balance condition between the component values of the four arms of a bridge is known as

  1. full load condition
  2. open circuit condition
  3. short circuit condition
  4. balancing condition

Answer
Answer. d

14. AC bridge is an outcome of 

  1. Kelvin bridge
  2. Megger
  3. De Sauty bridge
  4. Wheatstone bridge

Answer
Answer. d

15. Vibration galvanometers are used for

  1. very high frequency
  2. very low frequency
  3. low audio frequency
  4. high audio frequency

Answer
Answer. c

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×