Electric Welding MCQs

1. Grey iron is usually welded by …………… welding

  1. gas
  2. arc
  3. resistance
  4. MIG

Answer
Answer. a

2. The metal surfaces, for electrical resistance welding, must be …………………

(a) lubricated
(b) cleaned
(c) moistened
(d) rough

Answer
Answer. b

3. In a welded joint poor fusion is due to which of the following?

(a) Improper current
(b) High welding speed
(c) Uncleaned metal surface
(d) Lack of flux

Answer
Answer. a

4. For arc welding, D.C. is produced by which of the following?

(a) Motor-generator set
(b) Regulator
(c) Transformer
(d) None of the above

Answer
Answer. a

5. ………………. welding process uses consumable electrodes.

(a) TIG
(b) MIG
(c) Laser
(d) All of the above

Answer
Answer. b

6. Which of the following equipment is generally used for arc welding?

(a) Single phase alternator
(b) Two phase alternator
(c) Three phase alternator
(d) Transformer

Answer
Answer. d

7. Which of the following is not an inert gas?

(a) Argon
(b) Carbon dioxide
(c) Helium
(d) All of the above

Answer
Answer. b

8. Electronic components are joined by which of the following methods?

(a) Brazing
(b) Soldering
(c) Seam welding
(d) Spot welding

Answer
Answer. b

9. Resistance welding cannot be used for

(a) dielectric
(b) ferrous materials
(c) nonferrous metals
(d) any of the above

Answer
Answer. a

10. Electric arc welding process produces temperature up to

(a) 1000°C
(b) 1500°C
(c) 3500°C
(d) 5550°C

Answer
Answer. d

11. Increased heat due to the shorter arc is harmful on account of

(a) under-cutting of a base material
(b) burn through
(c) excessive porosity
(d) all of the above

Answer
Answer. d

12. Arc blow results in which of the following?

(a) Non-uniform weld beads
(b) Shallow weld puddle giving rise to weak weld
(c) Splashing out of metal from weld puddle
(d) All of the above defects

Answer
Answer. d

13. In seam welding

(a) the work piece is fixed and disc electrodes move
(b) the work piece moves but rotating electrodes are fixed
(c) any of the above
(d) none of the above

Answer
Answer. c

14. In arc welding, major personal hazards are

(a) flying sparks
(b) weld spatter
(c) harmful infrared and ultra-violet rays from the arc
(d) all of the above

Answer
Answer. d

15. In spot welding composition and thickness of the base metal decides

(a) the amount of squeeze pressure
(b) hold time
(c) the amount of weld current
(d) all of the above

Answer
Answer. d

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×