Norton's Theorem MCQ | Electricalvoice

Norton’s Theorem MCQ

1. The application of Norton’s theorem in a circuit results in

  1. a voltage source and an impedance in series
  2. an ideal voltage source
  3. a current source and an impedance in parallel
  4. an ideal current source
Answer
Answer. c

2. While applying Norton’s theorem to DC networks, the network is replaced by a

  1. voltage source in series with a resistance
  2. voltage source is parallel with a resistance
  3. current source in series with a resistance
  4. current source in parallel with a resistance
Answer
Answer. d

3. Norton’s theorem is ________ Thevenin’s theorem.

  1. the same as
  2. converse of
  3. cannot say
  4. none of these
Answer
Answer. c

4. Norton’s theorem results in

  1. a current source with an impedance in parallel
  2. a voltage source with an impedance in series
  3. a voltage source alone
  4. a current source alone
Answer
Answer. a

5. Norton’s theorem states that a complex network connected to a load can be replaced with an equivalence impedance

  1. in series with a current source
  2. in parallel with a voltage source
  3. in series with a voltage source
  4. in parallel with a current source
Answer
Answer. d

6. Norton’s theorem is a way to reduce a network to

  1. an equivalent circuit composed of a single current source, series resistance and series load
  2. an equivalent circuit composed of a single voltage source, parallel resistance and parallel load
  3. an equivalent circuit composed of a single voltage source, series resistance and series load
  4. an equivalent circuit composed of a single current source, parallel resistance and parallel load
Answer
Answer. d

7. Which of the following statements is/are correct about Norton’s theorem?

  1. the value of the current source is the short circuit current between the two terminals of the network
  2. resistance is the equivalent resistance measured between the terminals of the network with all the energy. Sources are replaced by their internal resistance.
  1. only i is correct
  2. only ii is correct
  3. both i and ii are correct
  4. both i and ii are incorrect
Answer
Answer. c

8. Two identical 2 Amp, 4 ohm Norton equivalent circuits are connected in parallel with the like polarity. Combined Norton equivalent circuit will be

  1. 3 A, 4 ohm
  2. 2 A, 4 ohm
  3. 4 A, 6 ohm
  4. 4 A, 2 ohm
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!