Bulk Modulus MCQ – Strength of Materials

1. Bulk modulus is defined as the ratio of

  1. Direct stress to direct strain
  2. Direct stress to shear strain
  3. Direct stress to lateral strain
  4. Direct stress to volumetric strain
Answer
Answer. d

2. What would be the value of Bulk modulus for a material which has Young’s modulus = 1.2 × 105 N/mm2 and modulus of Rigidity = 4.8 × 104 N/mm2?

  1. 4 × 104 N/mm2
  2. 2 × 104 N/mm2
  3. 6 × 104 N/mm2
  4. 8 × 104 N/mm2
Answer
Answer. d

3. The Bulk modulus (K) of a material having Young’s Modulus (E) = 200 GPa and Modulus of Rigidity (G) = 80 GPa is

  1. 133.3 GPa
  2. 233.3 GPa
  3. 160 GPa
  4. 250 GPa
Answer
Answer. a

4. If for a given material, E = 2G (E is modulus of elasticity, G is the shear modulus), then the bulk modulus K will be

  1. E/2
  2. E/3
  3. E
  4. E/4
Answer
Answer. b

5. If the bulk modulus of Brass is 110 GPa and its Poisson’s ratio is 0.30, then the elastic modulus (in GPa) of this material is

  1. 33
  2. 367
  3. 222
  4. 132
Answer
Answer. d

6. 1 N/mm2 is equal to

  1. 1 Pa
  2. 1 MPa
  3. 1 GPa
  4. 1 KPa
Answer
Answer. b

7. When a round bar material with diameter of 37.5 mm, length of 2.4 m, Young’s modulus of 110 GN/m2 and shear modulus of 42 GN/m2 is stretched for 2.5 mm, its Bulk modulus will be nearly

  1. 96 GN/m2
  2. 104 GN/m2
  3. 76 GN/m2
  4. 84 GN/m2
Answer
Answer. a

8. If E, G, K and μ represent the elastic modulus, shear modulus, bulk modulus and Poisson’s ratio respectively of a linear elastic, isotropic and homogeneous material, and if you need to express the stress-strain relationships completely for this material, at least

  1. All the four must be known
  2. E, G and μ must be known
  3. E, K and μ must be known
  4. Any two of the four must be known
Answer
Answer. d

9. A glass rod having an elastic modulus of 90 GPa and Poisson’s ratio of 0.2 will have its bulk modulus (in GPa)

  1. 108
  2. 50
  3. 270
  4. 100
Answer
Answer. b

10. Which of the following expression gives the correct relationship between Young’s modulus (E), Bulk modulus (K) and Poisson’s ratio (μ)?

  1. E = 3K(1 – 2μ)
  2. K = 3E (1 – 2μ)
  3. K = 3E(1 – μ)
  4. E = 3K (1 – μ)
Answer
Answer. a

11. Bulk modulus is

  1. the ratio of lateral strain to linear strain within elastic limit
  2. the ratio of stress to strain within elastic limit
  3. the ratio of shear stress to shear strain within elastic limit
  4. the ratio of direct stress to corresponding volumetric strain
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×