Strain Energy MCQ – Strength of Materials

1. Strain energy stored in a member is given by

  1. 0.5 × stress × volume
  2. 0.5 × strain × volume
  3. 0.5 × stress × strain × volume
  4. 0.5 × stress × strain
Answer
Answer. c

2. Two uniform steel rods A and B of same length having diameters d and 2d are subjected to tensile forces P and 2P respectively. Then the strain energy in both rods will be

  1. rod A has more
  2. equal
  3. zero in both
  4. rod B has more
Answer
Answer. b

3. For a beam carrying a UDL, the strain energy will be maximum in case the beam is

  1. cantilever
  2. simply supported
  3. propped cantilever
  4. fixed at both ends
Answer
Answer. a

4. For linear elastic system, the top of displacement for strain energy is given by

  1. linear
  2. quadratic
  3. cubic
  4. quartic
Answer
Answer. b

5. A prismatic bar 1m long and 4 sq. cm in cross-sectional area is compressed by a force of 80 kN. If E = 200kN/sq.mm, the total strain energy stored in the bar is equal to

  1. 40 kN-mm
  2. 0.05 kN-mm
  3. 400 kN-mm
  4. 80 kN-mm
Answer
Answer. a

6. U1 and U2 are the strain energies stored in a prismatic bar due to axial tensile forces P1 and P2 respectively. The strain energy U stored in the same bar due to combined action of P1 and P2 will be

  1. U = U1 × U2
  2. U = U1 + U2
  3. U > U1 + U2
  4. U < U1 + U2
Answer
Answer. c

7. If a cantilever beam of length L is subjected to a point load P acting in the downward direction at its free end and the flexural rigidity (EI) of the beam is constant, the elastic strain energy due to bending would be

\\a.\; \frac{PL}{6EI}\\ b. \; \frac{P^{2}L^{3}}{6EI}\\ c. \; \frac{P^{2}L^{2}}{3EI}\\ d. \; \frac{P^{2}L^{3}}{3EI}

Answer
Answer. b

8. Strain energy per unit volume that a material can absorb without exceeding its proportional limit is called

  1. Strain hardening
  2. Shear modulus of material
  3. Bulk modulus of material
  4. Modulus of resilience
Answer
Answer. d

9. Which one of the following expression represents strain energy density?

  1. stress × strain
  2. (1/2) stress × strain
  3. (1/3) stress × strain
  4. (1/4) stress × strain
Answer
Answer. b

10. The strain energy stored in a simply supported beam of span ‘L’ and flexural rigidity EI due to central concentrated load W is given by

\\a.\; \frac{W^{2}L^{2}}{48EI}\\ b.\; \frac{W^{2}L^{3}}{48EI}\\ c.\; \frac{W^{2}L^{2}}{96EI}\\ d.\; \frac{W^{2}L^{3}}{96EI}

Answer
Answer. a

11. A bar of length L and cross-sectional area A is subjected to gradually applied load w. The strain energy stored in the bar is

\\a.\; \frac{wL^{2}}{2AE}\\ b.\; \frac{wL^{2}}{AE}\\ c.\; \frac{w^{2}L}{AE}\\ d.\; \frac{w^{2}L}{2AE}

Answer
Answer. a

12. A prismatic beam of uniform flexural rigidity EI is simply supported over a span, L. If a moment, M is applied at one support, the resulting bending strain energy is

\\a.\; \frac{M^{2}L}{4EI}\\ b.\; \frac{ML^{2}}{EI}\\ c.\; \frac{M^{2}L}{6EI}\\ d.\; \frac{M^{2}L}{2EI}

Answer
Answer. a

13. If the depth of a rectangular section is reduced to half, strain energy stored in the beam becomes

  1. 1/4 times
  2. 1/8 times
  3. 4 times
  4. 8 times
Answer
Answer. d

14. What will be the unit of strain energy density in SI system

  1. J/m3
  2. J/m3s
  3. Js/m3
  4. Inlb/in3
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×