Energy Meter MCQs

1. Which of the following is an integrating instrument?

  1. Watt-hour meter
  2. Ammeter
  3. Voltmeter
  4. Wattmeter

Answer
Answer. a

2. The series magnet of a single-phase energy meter consists of a coil of

  1. Thin wire of few turns
  2. Thick wire of few turns
  3. Thick wire of more turns
  4. Thin wire of more turns

Answer
Answer. b

3. In energy meter which coil carries the current proportional to supply voltage

  1. Current coil
  2. Pressure coil
  3. Both pressure and current coil
  4. None of these

Answer
Answer. b

4. Energy meter measures energy in

  1. Joules
  2. kW
  3. kWh
  4. W

Answer
Answer. c

5. Copper shading is provided in energy meter to

  1. Bring flux exactly in quadrature with applied voltage
  2. To increase the speed of the aluminium disc
  3. To count the rotation
  4. To balance the system from vibration

Answer
Answer. a

6. Holes are drilled on the opposite side of the disc of an induction type energy meter to

  1. Prevent creeping
  2. Balance the disc
  3. Dissipate energy due to Eddy current
  4. Increase the deflection torque

Answer
Answer. a

7. Creeping in a single-phase induction type energy meter may be due to

  1. Overcompensation for friction
  2. Overvoltages
  3. Vibrations
  4. All of these

Answer
Answer. d

8. Creep in energy meters can be prevented by

  1. Using a stronger break magnet
  2. Using Steel lamination of high permeability
  3. Having two holes on opposite sides of the disc
  4. using extra turns on the voltage coil

Answer
Answer. c

9. Energy meter is a

  1. Recording instrument
  2. Integrating instrument
  3. Indicating instrument
  4. None of these

Answer
Answer. b

10. The major cause for creeping in energy meter is

  1. Overcompensation for friction
  2. Vibrations
  3. Stray magnetic fields
  4. Excessive voltage across the potential coil

Answer
Answer. a

11. Which of the following instruments, a disc is present

  1. Ammeter
  2. Voltmeter
  3. Wattmeter
  4. Energy meter

Answer
Answer. d

12. The loss of charge Method can be used to measure which of the following?

  1. Resistance of shunt
  2. Resistance of shunt winding
  3. Insulation resistance of cable
  4. Resistance of Transformer winding

Answer
Answer. c

13. The household energy meter is

  1. An indicating instrument
  2. A recording instrument
  3. An integrating instrument
  4. None of these

Answer
Answer. c

14. The pressure coil of an energy meter is

  1. Purely resistive
  2. Purely inductive
  3. Highly resistive
  4. Highly inductive

Answer
Answer. d

15. The creeping is observed in

  1. Ammeter
  2. Wattmeter
  3. Energy meter
  4. Voltmeter

Answer
Answer. c

16. The disc of domestic supply energy meter is made of which material?

  1. Zinc
  2. Copper
  3. Aluminium
  4. Silver

Answer
Answer. c

17. In a single-phase induction type energy meter, the deflecting torque is _______ the true power in the circuit.

  1. Proportional to
  2. Equal to
  3. Greater than
  4. Less than

Answer
Answer. a

18. If an induction type energy meter runs fast, it can be slowed down by

  1. Lag adjustment
  2. Light load adjustment
  3. Adjusting the position of breaking magnet and making it come closer to the centre of the disc
  4. Adjusting the position of breaking magnet and making move away from the centre of the disc

Answer
Answer. d

19. Two holes are drilled in the disc on a diameter of an energy meter to

  1. Increase ventilation
  2. Reduce the weight of disc
  3. Eliminate creeping on no load
  4. Increase deflecting torque

Answer
Answer. c

20. Creep occurs in single-phase energy meters when _______ is energized and it is mainly because of ________

  1. Current coil, over compensation
  2. Pressure coil, over compensation
  3. Pressure coil, under-compensation
  4. Current coil, under-compensation

Answer
Answer. b

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×