Wattmeter MCQ

1. An induction wattmeter can be used for

  1. both DC and AC
  2. DC only
  3. AC only
  4. none of these
Answer
Answer. c

2. Wattmeter can not be designed on the principle of

  1. Electrostatic instrument
  2. Thermocouple instrument
  3. Moving iron instrument
  4. Electrodynamic instrument
Answer
Answer. c

3. Wattmeter is of

  1. PMMC type
  2. Dynamometer type
  3. Moving iron type
  4. Hot wire type
Answer
Answer. b

4. In a compensated wattmeter, the readings are corrected for errors due to

  1. Power consumed in current coil
  2. Variations in voltage and frequency
  3. Friction
  4. Power consumed in potential coil
Answer
Answer. d

5. Poynting-vector wattmeter works on

  1. Magnetic effect
  2. Hall effect
  3. Induction effect
  4. Heating effect
Answer
Answer. b

6. In two wattmeter method of measuring power, one of the wattmeters reads zero watts. The power factor of the load is

  1. Unity
  2. 0.8
  3. 0.5
  4. 0.6
Answer
Answer. c

7. While measuring power by two wattmeter method, the phase voltage is 3 V whereas the phase current is 0.5A. If the angle between phase current and phase voltage is 30 degrees, the total power consumed by the load will be

  1. 3.125 W
  2. 1.11 W
  3. 2.25 W
  4. 2.57 W
Answer
Answer. c

8. A dynamometer type of wattmeter responds to

  1. R.M.S value of active power
  2. Average value of active power
  3. Average value of reactive power
  4. R.M.S value of reactive power
Answer
Answer. b

9. A wattmeter is being tested under phantom-loading condition. If the wattmeter reading is 60W, the actual power consumed from the supply is

  1. Much higher than 60W
  2. 60W
  3. Much less than 60W
  4. 30W
Answer
Answer. c

10. In dynamometer wattmeter the compensation coil

  1. Has equal number of voltage coil and is connected in series with current coil
  2. Has equal number of turns of current coil and is connected in series with voltage coil
  3. Has equal number of current coil and is connected in series with current coil
  4. Has equal number of voltage coil and is connected in series with voltage coil
Answer
Answer. b

11. Which power factor results in equal reading of both wattmeter in 2 wattmeter method?

  1. Unity
  2. Half
  3. Zero
  4. None of the above
Answer
Answer. a

12. At which angle in two wattmeter method, one wattmeter show zero readings

  1. Φ = 0°
  2. Φ = 60°
  3. Φ = 90°
  4. Φ = 45°
Answer
Answer. b

13.Which of the following is not a method of resistance measurement?

  1. Ammeter-voltmeter method
  2. Post-office box method
  3. Ohm-meter method
  4. Two wattmeter method
Answer
Answer. d

14. Three wattmeter method of power measurement can be used to measure power in

  1. Both balanced and unbalanced circuits
  2. Balanced circuits
  3. None of the options
  4. Unbalanced circuits
Answer
Answer. a

15. The moving coil in a dynamometer wattmeter is connected

  1. In series with the fixed coil
  2. Across the supply
  3. In series with the load
  4. Any one of the above
Answer
Answer. b

16. A dynamometer type wattmeter responds to the

  1. Average value of active power
  2. Average value of reactive power
  3. Peak value of active power
  4. Peak value of reactive power
Answer
Answer. a

17. Two meters X and Y required 40 mA and 50 mA respectively for full-scale deflection. Then

  1. Both are equally sensitive
  2. Data are insufficient to comment
  3. X is more sensitive than Y
  4. Y is more sensitive than X
Answer
Answer. c

18. In the measurement of power in a balanced 3-phase circuit by two wattmeter method if the two wattmeters show equal readings. Then the power factor of the circuit is

  1. Zero
  2. Unity
  3. 0.8 lagging
  4. 0.8 leading
Answer
Answer. b

19. A wattmeter is marked 15A/30A, 300V/600V and its scale is marked up to 4500 watts. When the meter is connected for 30A, 600V, the point indicated 2000 watts. The actual power in the circuit is

  1. 2000 watts
  2. 4000 watts
  3. 6000 watts
  4. 8000 watts
Answer
Answer. d

20. The power in an unbalance 3-phases 4-wire circuit can be measured by using a _______ method.

  1. 4 Wattmeter
  2. 3 wattmeter
  3. 2 wattmeter
  4. 1 wattmeter
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×