Skin Effect MCQ & Proximity Effect MCQ | Electricalvoice

Skin Effect MCQ & Proximity Effect MCQ

1. At power frequencies, skin and proximity effects are ________ frequency.

  1. independent of
  2. negligible at small
  3. important at small
  4. negligible at large

Answer
Answer. b

2. Which of the following is an effect of non-uniform current distribution in a conductor?

  1. Ferranti effect
  2. skin effect
  3. proximity effect
  4. skin effect or proximity effect

Answer
Answer. d

3. The AC resistance of the conductor is more than DC resistance, due to

  1. Ferranti effect
  2. skin effect
  3. both a and b
  4. none of these

Answer
Answer. c

4. Which of the following effect represents in resistance due to non-uniform distribution of current in a conductor?

  1. Ferranti effect
  2. skin effect
  3. corona effect
  4. both a and b

Answer
Answer. d

5. The effective resistance of a coil at high frequencies is more than its d.c. resistance on account of

  1. Ferranti effect
  2. skin effect
  3. eddy current losses
  4. all of these

Answer
Answer. d

6. Skin effect is only noticeable at ______ frequencies.

  1. audio
  2. low
  3. high
  4. all

Answer
Answer. c

7. If supply frequency increases, the skin effect is

  1. decreased
  2. increased
  3. remains same
  4. none of these

Answer
Answer. b

8. Skin effect exists only in

  1. low voltage dc overhead transmission
  2. high voltage dc overhead transmission
  3. cable carrying dc current
  4. AC transmission

Answer
Answer. d

9. The skin effect of the conductor increases the effective value of

  1. inductance of the conductor
  2. resistance of the conductor
  3. capacitance of the conductor
  4. none of these

Answer
Answer. b

10. Stranded wires are mainly used to

  1. reduce skin effect
  2. reduce metal fatigue
  3. reduce proximity effect
  4. both b and c

Answer
Answer. d

11. Skin effect results

  1. resistance in ac > resistance in dc
  2. resistance in ac = resistance in dc
  3. resistance in ac < resistance in dc
  4. none of these

Answer
Answer. a

error: Content is protected !!