Fuse MCQ | HRC fuse MCQ | Electricalvoice

Fuse MCQ | HRC fuse MCQ

1. A selection of fuse is based on

  1. Steady load
  2. Fluctuating load
  3. Both (a) & (b)
  4. None of these
Answer
Answer. c

2. The rating of fuse wire is always expressed in

  1. Volts
  2. Amperes
  3. Ampere-volt
  4. Ampere-hours
Answer
Answer. b

3. Consider the following statements and select the current option.

Statement A: When current more than the fixed value flows in the circuit, fuse wire melts.

Statement B: Fuse wire is made up of a low melting point material.

  1. A and B are true and B is the correct explanation of A
  2. A and B are true but B is not the correct explanation of A
  3. A is true but B is false
  4. B is true A is false
Answer
Answer. a

4. HRC fuse provides the best protection against

  1. Open circuit
  2. Overload
  3. Reverse current
  4. Short circuit
Answer
Answer. d

5. Which of the following is used in liquid fuses?

  1. Transformer oil
  2. Sulphur hexafluoride
  3. Distilled water
  4. Carbon tetrachloride
Answer
Answer. d

6. Main function of the fuse is to

  1. Protect the line
  2. Open the circuit
  3. Protect the appliance
  4. Prevent excessive current
Answer
Answer. d

7. For a fuse wire of diameter ‘d’, fusing current is proportional to

  1. \sqrt{d}
  2. d^{1.2}
  3. d^{1.5}
  4. d^{3}
Answer
Answer. c

8. If a combination of HRC fuse and circuit breaker is used, the circuit breaker operates

  1. For low overload currents
  2. For short-circuit current
  3. Under all abnormal currents
  4. Combination is never used in practice
Answer
Answer. a

9. A fuse is inserted in

  1. Neutral
  2. Earth continuity conductor
  3. Phase
  4. Both phase and neutral
Answer
Answer. c

10. On what factors does the current carrying capacity of a fuse depend?

  1. size of fuse wire
  2. fuse material
  3. surrounding of the fuse

Choose the correct answer from the options given below.

  1. Only I
  2. Only I and III
  3. Only II and III
  4. I, II and III
Answer
Answer. d

11. The function(s) performed by fuse is (are)

  1. to carry the normal working current safely without heating
  2. to break the circuit when current exceeds the limiting current choose the correct

Answer from the options given below.

  1. Only (i)
  2. Only (ii)
  3. Both (i) and (ii)
  4. Neither (i) nor (ii)
Answer
Answer. c

12. A fuse is never inserted in

  1. Neutral wire
  2. Negative of DC circuit
  3. Positive of DC circuit
  4. Phase line
Answer
Answer. a

13. Consider the following statements

HRC fuse as compared to a rewireable fuse has

  1. No ageing effect
  2. High speed of operation
  3. High rupturing capacity
  1. Only A and B
  2. Only B
  3. Only B and C
  4. A, B and C
Answer
Answer. d

14. The fusing current depends on

  1. Diameter of fuse wire
  2. Number of wire
  3. Length of the fuse wire
  4. All of the above
Answer
Answer. d

15. The least expensive protection for over-current in a low voltage system is

  1. Rewirable fuse
  2. Isolator
  3. Circuit breaker
  4. Air-break switch
Answer
Answer. a

16. A fuse is provided in an electric circuit to

  1. Reduce the power consumption in the circuit
  2. Limit the current in the circuit
  3. Safeguard the circuit against heavy current
  4. Increase the current in the circuit
Answer
Answer. c

17. HRC fuse has rupturing capacity of capability______ in comparison with a circuit breaker.

  1. Equal
  2. Greater than
  3. Less than
  4. None of these
Answer
Answer. c

18. For better performance the suitable one is

  1. Open type fuse
  2. Kit-kat fuse
  3. HRC fuse
  4. Cut-outs
Answer
Answer. c

19. The function of the fuse in an electrical circuit is to protect

  1. Insulation resistance
  2. Over loading of the circuit
  3. Over voltage
  4. Insulation resistance and excess voltage
Answer
Answer. b

20. The characteristics of the fusing element should be a wire of

  1. Low resistance
  2. High resistance
  3. High melting point
  4. Low resistance & low melting point
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!