Electrical Distribution System MCQ

1. Which of the following is used to maintain constant voltage in the feeder circuit?

  1. Induction regulator
  2. Booster
  3. Tap changer
  4. Phase advancers

Answer
Answer. a

2. The 400 V distribution lines are commonly known as

  1. Feeder
  2. Service mains
  3. Substation
  4. Distributors

Answer
Answer. d

3. The feeder is designed mainly from the point of view of

  1. Its current carrying capacity
  2. Voltage drop in it
  3. Operating voltage
  4. Operating frequency

Answer
Answer. a

4. Factor of safety is the ratio of

  1. Permissible stress/Ultimate stress
  2. Ultimate stress/Permissible stress
  3. Permissible strain/Ultimate strain
  4. Ultimate strain/permissible strain

Answer
Answer. b

5. A DC two-wire distributor system supplies a constant load. What is the saving in copper, if the voltage is doubled with power transmitted remaining the same?

  1. 25%
  2. 50%
  3. 75%
  4. 25% increased

Answer
Answer. b

6. The percentage ratio of copper for 3-wire DC system to 2-wire DC distribution system for same cross-section of neutral wire as outer wire is:

  1. 40.5%
  2. 40.6%
  3. 31.25%
  4. 37.5%

Answer
Answer. c

7. In a radial distribution system, the distributor is

  1. From both end
  2. From the centre
  3. From one end
  4. At different point

Answer
Answer. c

8. A radial power system is represented by-

  1. Closed paths
  2. Closed and open paths
  3. Only open paths
  4. None of the other options

Answer
Answer. c

9. The main criterion for the design of the distributor is:

  1. The voltage drop
  2. Corona loss
  3. Temperature rise
  4. Radio interference

Answer
Answer. a

10. Which of the following systems of distribution offers the best economy at high voltages?

  1. Direct current system
  2. AC single-phase system
  3. AC 3 phase 3 wire system
  4. AC 3 phase 4 wire system

Answer
Answer. a

11. In a transmission system, feeder feeds power to-

  1. Distributors
  2. Distributors and Generating Stations
  3. Generating Station
  4. Service Mains

Answer
Answer. a

12. Which of the following is connected in series with the feeder?

  1. Conductors
  2. Distribution Transformer
  3. Booster
  4. Earth Connection

Answer
Answer. c

13. Radial system is used when:

  1. energy is to be produced on high potential
  2. energy is to be produced on low potential
  3. substation is far away from load station
  4. number of consumers are more

Answer
Answer. b

14. When a feeder ring distributes energy from two or more than two production plants, then this distribution system is known as:

  1. Radial system
  2. Ring main system
  3. Interconnected system
  4. Underground system

Answer
Answer. c

15. For the stable operation of an interconnected system, which passive element can be used as interconnecting element?

  1. Resistor
  2. Relay
  3. Capacitor
  4. Reactor

Answer
Answer. d

error: Content is protected !!