Economics of Power Generation MCQs | Electricalvoice

Economics of Power Generation MCQs

1. A load curve is a plot of

  1. Load versus generation capacity
  2. Load versus current
  3. Load versus time
  4. Load versus cost of power.

Answer
Answer. c

2. During summer months the increased load is due to

  1. increased water supply
  2. vacations in institutions
  3. increased business activity
  4. increased use of fans and air conditioners

Answer
Answer. d

3. Which of the following category of consumers can provide the highest load factor?

  1. A domestic consumer
  2. A continuous process plant
  3. A steel melting unit using arc furnace
  4. A cold storage plant.

Answer
Answer. b

4. The normal connected load of a domestic consumer is usually

  1. up to 10 kW
  2. 10 to 20 kW
  3. 25 to 50 kW
  4. 50 to 100 kW

Answer
Answer. a

5. For economy in generation power

  1. diversity factor should be high
  2. plant utilization factor
  3. load factor should be high
  4. load factor and diversity factor should be low

Answer
Answer. b

6. Which of the following installation provides peaked load?

  1. Arc furnace
  2. Air conditioner
  3. Air compressor running continuously
  4. Cold storage plant

Answer
Answer. a

7. Load due to ceiling fans is nearly

  1. 10W
  2. 40 to 50 W
  3. 100 to 200 W
  4. 250 W to 2000 W

Answer
Answer. c

8. A load of a consumer is generally measured in terms of

  1. Volts
  2. Amperes
  3. Ampere hour
  4. kW

Answer
Answer. d

9. Demand factor is the

  1. Maximum Demand / Average Demand
  2. Maximum Demand / Connected Load
  3. Average Demand / Maximum Demand
  4. Connected Load / Maximum Demand

Answer
Answer. b

10. A stereo with two 10 watt loudspeakers will provide an electrical load of

  1. more than 12 W
  2. 12 W
  3. less than 6 W
  4. 6 W

Answer
Answer. c

11. In a system, if the base load is the same as the maximum demand, the load factor will be

  1. 1
  2. Zero
  3. Infinity
  4. 1 %

Answer
Answer. a

12. A system having a connected load of 100 kW, the peak load of 80 kW. base load of 20 kW and an average load of 40 kW, will have a load factor of

  1. 40%
  2. 50%
  3. 60%
  4. 80%

Answer
Answer. b

13. Load due to one-tonne air conditioner is nearly

  1. 100W
  2. 200 to 500 W
  3. 1 kW to 2 kW
  4. 5 kW to 10 kW

Answer
Answer. c

14. Which domestic utility item has highest power rating?

  1. Refrigerator
  2. Ceiling fan
  3. Tube light
  4. Electric iron

Answer
Answer. d

15. Load factor during a period is

  1. Average Load / Installed Capacity
  2. Average Load / Maximum Load
  3. Maximum Load / Average Load
  4. Maximum Load / Installed Capacity

Answer
Answer. b

16. A generating station has a maximum demand of 30 MW, a load factor of 60% and a plant capacity factor of 50%. The reserve capacity of the plant is

  1. 5 MW
  2. 4 MW
  3. 6 MW
  4. 10 MW

Answer
Answer. c

17. A power station has a maximum demand of 15000 kW. The annual load factor is 50% and plant capacity factor is 40%. The reserve capacity of the plant is

  1. 1875 kW
  2. 3750 kW
  3. 6000 kW
  4. 7500 kW

Answer
Answer. b

18. The power station’s plant load factor is defined as the ratio of

  1. the energy generated to that maximum energy that could have been generated
  2. average load to peak load
  3. minimum load to peak load
  4. minimum load to average load

Answer
Answer. b

19. In a load duration curve for an integrated power system, the uppermost crest represents the energy contributed by which one of the following?

  1. base power stations
  2. major thermal stations
  3. Peaking hydro or gas turbine stations
  4. non-conventional power stations

Answer
Answer. d

20. The daily energy produced in a thermal power station is 720 MWh at a load factor of 0.6. What is the maximum demand of the station?

  1. 50 MW
  2. 30 MW
  3. 72 MW
  4. 720 MW

Answer
Answer. a

1 23 ... 6Next »
error: Content is protected !!