Nuclear Power Plant MCQ | Electricalvoice

Nuclear Power Plant MCQ

1. which one is not a commonly used coolant for fast breeder reactor?

  1. Water
  2. Liquid metal
  3. Helium
  4. Carbon dioxide

Answer
Answer. a

2. The first nuclear power plant was built in India at which place?

  1. Tarapur
  2. Rana pratap sagar
  3. kalpakkam
  4. Narora

Answer
Answer. a

3. Kalpakkam, Tarapore and Narora are famous for

  1. Hydel power plants
  2. Nuclear power plants
  3. Thermal power plants
  4. Diesel power plants

Answer
Answer. b

4. Which of the following will produce the largest amount of energy?

  1. Burning of 1 Kg petrol
  2. Burning of 1 Kg anthracite
  3. Burning of 10 Kg wood
  4. Nuclear fission of 1 Kg uranium

Answer
Answer. d

5. Out of the following plant categories:

(i) Nuclear

(ii) Run-off river

(iii) Pump storage

(iv) Diesel

The base load power plants are

  1. (i) and (ii)
  2. (ii) and (iii)
  3. (i), (ii) and (iii)
  4. (i), (iii) and (iv)

Answer
Answer. a

6. The moderator used in fast breeder reactor is

  1. Heavy water
  2. Graphite
  3. Ordinary water
  4. Any of the above

Answer
Answer. d

7. Which of the following is used as a moderator in nuclear power plants?

  1. Sodium
  2. Graphite
  3. Heavy water
  4. Hydrogen

Answer
Answer. c

8. Which of the following power plants involves a high initial cost in erecting?

  1. Hydro-electric power plant
  2. Steam power plant
  3. Gas turbine power plant
  4. Nuclear power plant

Answer
Answer. d

9. Which of the following material is used as a moderator?

  1. Graphite
  2. Boron
  3. Sodium potassium liquid
  4. Plutonium

Answer
Answer. a

10. In a nuclear power station, the moderator is used to

  1. Accelerate the speed of neutrons
  2. Stop the chain reaction
  3. Absorb neutrons
  4. Reduce the speed of neutrons

Answer
Answer. d

11. Capital cost on a nuclear plant is

  1. Very low
  2. Low
  3. Moderate
  4. Very high

Answer
Answer. d

12. In a nuclear power station using boiling water reactor (BWR), water used as

  1. Moderator but not as a coolant
  2. Coolant but not as a moderator
  3. Both moderator and coolant
  4. Neither moderator nor coolant

Answer
Answer. c

13. In a nuclear reactor, the chain reaction is controlled by

  1. Graphite rods
  2. Cadmium rods
  3. Brass rods
  4. Iron rods

Answer
Answer. b

error: Content is protected !!