Thermal Power Plant MCQ

1. Boiler is a component of thermal power plants in which

  1. Coal is combusted
  2. Water is converted into high pressured vapours
  3. Air is preheated
  4. Gases are cooled

Answer
Answer. b

2. The efficiency of thermal power plants increases by

  1. Burning coal in excess
  2. Excessive use of water
  3. Decreasing the load on the plant
  4. Use of high pressured steam

Answer
Answer. d

3. In a super-heater of steam plant the

  1. Pressure rises and temperature drops
  2. Temperature rises and pressure drops
  3. Temperature rises and pressure remains unchanged
  4. Pressure rises and temperature remains unchanged

Answer
Answer. c

4. Select the INCORRECT statement regarding Thermal power stations?

  1. Condenser converts steam into feed water
  2. Economizer is run by superheated steam and generates mechanical power
  3. Combustion takes place in boiler
  4. Steam is converted into super heated steam in super heater

Answer
Answer. b

5. Which is not a fundamental element of a cogeneration plant?

  1. Prime mover
  2. Electricity generator
  3. Heat recovery system
  4. Power factor improvement system

Answer
Answer. d

6. A condenser in a thermal power plant condenses steam coming out of

  1. Boiler
  2. Turbine
  3. Economizer
  4. Superheater

Answer
Answer. b

7. What is separated with the help of magnetic separators in a coal preparation plant?

  1. Pebbles
  2. Iron particles
  3. Dust 
  4. Sand

Answer
Answer. b

8. superheater is employed to

  1. Remove moisture from the vapours
  2. Increase the temperature of vapours
  3. Heat the feed water

Which of the given statements is incorrect?

  1. 2 and 3
  2. 3 only
  3. 1 and 2
  4. 1 only

Answer
Answer. c

9. For the proper combustion of fuel in a thermal power plant, a proper circulation of air is also needed. The same is provided with the help of

  1. Draft fan 
  2. Economizer 
  3. Condenser
  4. Cooling tower

Answer
Answer. a

10. The pH value of water used for the boiler of a thermal power plant is

  1. Unity
  2. 7
  3. Slightly more than 7
  4. 10

Answer
Answer. c

11. In thermal power plants, the pressure of the working fluid cycle is developed by

  1. Condenser
  2. Superheater
  3. Feed water pump
  4. Turbine

Answer
Answer. c

12. The cost of fuel transportation is minimum in

  1. Steam power plant
  2. Diesel power plant
  3. Hydro-electric plant
  4. Coal based power plant

Answer
Answer. c

13. Coal used in the thermal power plant is also known as

  1. Steam coal
  2. Charcoal
  3. Coke
  4. Soft coal

Answer
Answer. a

14. Through which source is maximum electricity generated in the world?

  1. Water
  2. Nuclear power
  3. Coal
  4. Solar power

Answer
Answer. c

15. In a thermal power plant, feed water heaters, super heaters and air preheaters are mainly used to

  1. Have a better dust removal in the plant
  2. Have a better ash removal in the plant
  3. Increase the efficiency of the plant
  4. None of the above

Answer
Answer. c

16. The advantage of using pulverized fuel include

  1. Higher boiler efficiency
  2. Easy and complete combustion
  3. Low air requirement
  4. All of the above

Answer
Answer. d

17. Major share of power generated in India is through

  1. Thermal power plants
  2. Nuclear power plants
  3. Hydro-electric power plants 
  4. Solar energy

Answer
Answer. a

18. Compounding of steam is done for

  1. Reducing the work done
  2. Increasing the rotor speed
  3. Reducing the rotor speed
  4. Balancing the turbine

Answer
Answer. c

19. Which of the following coals has the highest calorific value?

  1. Peat
  2. Lignite
  3. Bituminous 
  4. Anthracite

Answer
Answer. d

20. The overall efficiency of a thermal power plant is equal to

  1. Ranking cycle efficiency
  2. Carnot cycle efficiency
  3. Regenerative cycle efficiency
  4. Boiler efficiency x Turbine efficiency x generator efficiency

Answer
Answer. d

error: Content is protected !!