Magnetic Materials MCQ

1. The coercive force of ALNICO is

  1. 44000 A/m
  2. 40 A/m
  3. 4 A/m
  4. 0.16 A/m
Answer
Answer. a

2. Magnetic moment is the

  1. Pole strength
  2. Vector quantity
  3. Scalar quantity
  4. Universal constant
Answer
Answer. b

3. Magnets of low retentivity but high permeability are called

  1. Electromagnets
  2. Permanent magnets
  3. Weak magnets
  4. One pole magnets
Answer
Answer. a

4. A permanent magnet will not attract

  1. Steel
  2. Nickel
  3. Aluminium
  4. Copper
Answer
Answer. d

5. Which of the following is diamagnetic?

  1. MgO
  2. BaTiO3
  3. Cobalt
  4. Copper
Answer
Answer. d

6. Material which takes permanent magnetic dipoles is known as

  1. Paramagnetic
  2. Diamagnetic
  3. Ferromagnetic
  4. Ferrimagnetic
Answer
Answer. c

7. Silicon content in iron lamination is kept within 5% as it

  1. Makes the material brittle
  2. Reduces the curie point
  3. Increases hysteresis loss
  4. Increases cost
Answer
Answer. a

8. Ferrite cores are used in high-frequency transformer because it has

  1. Average permeability
  2. Low hysteresis
  3. Low impedance
  4. High resistance
Answer
Answer. d

9. The iron core material used at high frequencies in radio circuits is

  1. Ferrite
  2. Material of low permeability
  3. Material of high permeability
  4. A material which reduces inductance as well as losses
Answer
Answer. a

10. Reluctance offered by the magnetic circuit depends upon

  1. Nature of magnetic material
  2. Length of magnetic flux path
  3. Cross-sectional area of the material
  4. All options are correct
Answer
Answer. d

11. The relative permeability of paramagnetic material is

  1. Less than unity
  2. Equal to unity
  3. Greater than unity
  4. None of these
Answer
Answer. c

12. The relative permeability of a material is 0.95. The material is

  1. Diamagnetic
  2. Paramagnetic
  3. Ferromagnetic
  4. None of these
Answer
Answer. a

13. The materials having low retentivity are suitable for making

  1. Temporary magnets
  2. Permanent magnets
  3. Weak magnets
  4. None of these
Answer
Answer. a

14. Susceptibility for paramagnetic materials is

  1. Positive and small
  2. Negative and small
  3. Positive and large
  4. Negative and large
Answer
Answer. a

15. Metallic copper is a

  1. Paramagnetic substance
  2. Diamagnetic substance
  3. Ferromagnetic substance
  4. Ferrimagnetic substance
Answer
Answer. b

16. The relative permeability of the superconductor materials is

  1. 0
  2. 1
  3. −1
  4. infinity
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×