Hysteresis Motor MCQ

1. Which type of single-phase motor is relatively free from mechanical and magnetic vibrations?

  1. Universal motor
  2. Hysteresis motor
  3. Shaded pole motor
  4. Reluctance motor

Answer
Answer. b

2. The motor having a smooth chrome-steel cylinder as its rotor with no rotor winding is

  1. Universal motor
  2. Hysteresis motor
  3. Repulsion motor
  4. Reluctance motor

Answer
Answer. b

3. The direction of rotation of hysteresis motor is determined by the

  1. resistivity if the rotor material
  2. amount of hysteresis
  3. permeability of rotor material
  4. position of shaded pole w.r.t. main pole

Answer
Answer. d

4. The position of the shaded pole with respect to the main pole determines the

  1. direction of a split-phase motor
  2. direction of flow of current
  3. direction of rotation of a hysteresis motor
  4. direction of rotation of a squirrel cage motor

Answer
Answer. c

5. Which motor is relatively free from mechanical and magnetic vibrations?

  1. Universal motor
  2. Reluctance motor
  3. Shaded pole motor
  4. Hysteresis motor

Answer
Answer. d

6. For which of the following pair of machines, the stator and its winding can be of the same type

  1. universal motor and stepper motor
  2. dc motor and hysteresis motor
  3. hysteresis motor and reluctance motor
  4. induction motor and dc motor

Answer
Answer. c

7. The rotor of which motor does not have winding on it?

  1. universal motor
  2. dc motor
  3. hysteresis motor
  4. repulsion motor

Answer
Answer. c

8. In which single-phase motor, the rotor has no teeth or winding?

  1. reluctance motor
  2. hysteresis motor
  3. universal motor
  4. split phase motor

Answer
Answer. b

9. Which of the following motors is preferred for tape-recorders?

  1. reluctance motor
  2. hysteresis motor
  3. universal motor
  4. split phase motor

Answer
Answer. b

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×