Stepper Motor MCQ

1. For a stepper motor, which torque has the highest numerical value?

  1. Pull-out torque
  2. Pull-in torque
  3. Detent torque
  4. Holding torque

Answer
Answer. a

2. The step angle of the stepper motor is 2.5°. If the stepping frequency is 3600 pulses per second, then the shaft speed will be

  1. 3600 rps
  2. 144 rps
  3. 25 rps
  4. 2.5 rps

Answer
Answer. c

3. A 3-stack, variable reluctance step motor has 20 poles on each rotor and stator stack. The step angle of this step motor is

  1. 30°
  2. 18°
  3. 90°

Answer
Answer. a

4. Which type of motor is most suitable for computer printer device?

  1. Reluctance motor
  2. Hysteresis motor
  3. Shaded pole motor
  4. Stepper motor

Answer
Answer. d

5. The stepper motor has six-phase winding on its stator and has 12 teeth on the rotor. The stepping angle is

  1. 10°
  2. 2.5°
  3. 30°

Answer
Answer. a

6. A 4-phase, 4-pole permanent magnet stepper motor has a step angle of

  1. 90°
  2. 45°
  3. 22.5°
  4. 30°

Answer
Answer. c

7. The step angle for a 3-stack, 15 tooth variable reluctance stepper motor is

  1. 10.5°
  2. 7.5°

Answer
Answer. a

8. The step angle for a 3-phase, 24 pole permanent magnet stepper motor is

  1. 10.5°
  2. 15°

Answer
Answer. b

9. A single-stack, 8 phase (stator), multiple-step motor has 6 rotor teeth. The poles are excited one at a time. If excitation frequency is 120 Hz, the speed of the motor is

  1. 3 rps
  2. 5 rps
  3. 10 rps
  4. 15 rps

Answer
Answer. b

10. A permanent magnet stepper motor with 8 poles in the stator and 6 poles in the rotor will have a step angle of

  1. 7.5°
  2. 15°
  3. 10.5°
  4. 60°

Answer
Answer. b

11. Which one among the following has the highest numerical value in a stepper motor?

  1. Detent torque
  2. Holding torque
  3. Dynamic torque
  4. Ripple torque

Answer
Answer. b

12. Stepper motors are widely used because of

  1. wide speed range
  2. large rating
  3. no need for field control
  4. compatibility with digital systems

Answer
Answer. d

13. For a stepper motor, what is the correct relationship between the maximum slew rate (MSR) and the load?

  1. MSR decreases as load is reduced.
  2. MSR increases considerably as load is increased.
  3. MSR increases as load is reduced.
  4. MSR remains the same even if the load is changed.

Answer
Answer. c

error: Content is protected !!