Bricks MCQ – Building Materials

1. Which one of the following ingredients of the brick earth enables the brick to retain its shape

  1. alumina
  2. magnesia
  3. iron
  4. silica
Answer
Answer. d

2. Excess of silica in brick earth results in

  1. very light brick
  2. very heavy brick
  3. loss of cohesion
  4. none of these
Answer
Answer. c

3. Lime is mixed with brick earth to

  1. impart plasticity
  2. increase permeability
  3. increase durability
  4. prevent shrinkage
Answer
Answer. d

4. Which of the following imparts red colour to the bricks?

  1. silica
  2. iron oxide
  3. lime
  4. magnesia
Answer
Answer. b

5. Alumina in brick earth gives the brick’s

  1. resistance to shrinkage
  2. plasticity
  3. colour
  4. strength
Answer
Answer. b

6. Efflorescence of bricks is due to

  1. soluble salts present in clay for making bricks
  2. high porosity of bricks
  3. high silt content in brick earth
  4. excessive burning of bricks
Answer
Answer. a

7. The position of brick cut to form angles other than right angles in plan, is known as

  1. queen closer
  2. squinty closer
  3. closer
  4. king closer
Answer
Answer. b

8. The size of the standard modular brick is

  1. 20 cm × 9 cm × 9 cm
  2. 20 cm × 10 cm × 10 cm
  3. 19 cm × 9 cm × 9 cm
  4. 20 cm × 10 cm × 9 cm
Answer
Answer. c

9. The modulus of rupture of a good brick should be about (in N/mm2)

  1. 10
  2. 8
  3. 5
  4. 2.5
Answer
Answer. d

10. When a brick is cut into two halves along its length, one portion of it is known as

  1. mitred closer
  2. queen closer
  3. king closer
  4. cornica brick
Answer
Answer. b

11. Consider the following statements:

Bricks are soaked in water before use in masonry work

  1. to remove dust
  2. to remove air voids
  3. so that they do not absorb water from cement mortar

Which of these statements are correct?

  1. i only
  2. All three
  3. ii and iii
  4. iii only
Answer
Answer. c

12. In brick masonry,

  1. Mortar strength should match brick strength
  2. Mortar strength should exceed brick strength
  3. Brick strength should exceed mortar strength
  4. The strengths of masonry and brick are independent
Answer
Answer. a

13. What is the approximate minimum compressive strength (kgf/sq cm) of a class 25 brick as per IS 1077-1992?

  1. 250
  2. 200
  3. 25
  4. 20
Answer
Answer. a

14. Which one of the following bricks is used for lining of furnaces?

  1. Over burnt bricks
  2. Under-burnt bricks
  3. Refractory bricks
  4. First quality bricks
Answer
Answer. c

15. For one cubic meter of brick masonry, the number of modular bricks needed is

  1. 400 or less
  2. 400 to 450
  3. 500 to 550
  4. 600 to 650
Answer
Answer. c

16. Refractory bricks resists

  1. high temperature
  2. chemical reaction
  3. dampness
  4. none of these
Answer
Answer. a

17. The minimum compressive strength of first class brick should be

  1. 7.5 N/mm2
  2. 9.0 N/mm2
  3. 10.0 N/mm2
  4. 12.0 N/mm2
Answer
Answer. c

18. Clay and silt content in a good brick earth must be at least

  1. 50%
  2. 40%
  3. 30%
  4. 25%
Answer
Answer. a

19. Crushing strength of a first class brick should not be less than

  1. 12 N/mm2
  2. 10 N/mm2
  3. 9 N/mm2
  4. 8.5 N/mm2
Answer
Answer. b

20. Which one of the following ingredients of the brick earth enables the brick to retain its shape

  1. alumina
  2. silica
  3. iron
  4. magnesia
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×