Bricks MCQ – Building Materials

81. The tolerance in the width of mould of a class I brick is about

  1. ± 6 mm
  2. ± 3 mm
  3. ± 12 mm
  4. ± 10 mm
Answer
Answer. b

82. The maximum allowable water absorption (% by weight) of bricks conforming Class 17.5 of IS 1077 (1992) is

  1. 8.25 %
  2. 17.50%
  3. 15%
  4. 33%
  5. 20%
Answer
Answer. c

83. Usually there is an increase in the volume of sand caused by the films of water pushing the sand particles apart. This effect is called as

  1. Efflorescence
  2. Caving
  3. Boiling
  4. Bulking
  5. Expansion
Answer
Answer. d

84. A good brick earth should contain Iron oxide in the range of

  1. 5-7%
  2. 15-20%
  3. 12 -15%
  4. 20-25%
Answer
Answer. a

85. The process of mixing clay, water and other ingredients to make bricks is known as

  1. Moulding
  2. Kneading
  3. Blending
  4. Pugging
Answer
Answer. b

86. Heavy duty bricks used for bridges, foundation of industrial buildings, multi-story building, etc. have a compressive strength

  1. less than 25 N/mm2
  2. between 25 N/mm2 and 30 N/mm2
  3. between 30 N/mm2 and 40 N/mm2
  4. more than 40 N/mm2
Answer
Answer. d

87. Charpy’s V notch test is done on a building material to determine

  1. Brittleness
  2. Abrasion
  3. Hardness
  4. Elasticity
Answer
Answer. a

88. Pug mill is used for

  1. Clay preparation
  2. Clay moulding
  3. Brick drying
  4. Brick burning
Answer
Answer. a

89. The main function of Alumina in brick earth is to

  1. impart plasticity
  2. increase durability
  3. prevent shrinkage
  4. increase impermeability
Answer
Answer. a

90. What are the actual dimensions of a brick used in construction?

  1. 20 × 9 × 9 cm
  2. 9 × 9 × 9 cm
  3. 10 × 9 × 9 cm
  4. 19 × 9 × 9 cm
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×