Paint MCQ – Building Materials

1. Which of the following paints recommended for use on stucco plaster, brick and masonry surface?

  1. Emulsion paints
  2. Enamel paints
  3. Oil paints
  4. Plastic paints
Answer
Answer. a

2. The settling of pigment particles of paint into a hard compact mass, which is not easily redispersed by stirring, is called as

  1. Blistering
  2. Caking
  3. Chalking
  4. Cracking
Answer
Answer. b

3. The Paints that are most resistant to fire are

  1. aluminium paints
  2. enamel paints
  3. cement paints
  4. asbestos paints
Answer
Answer. d

4. An important purpose of prime coats is to

  1. Promote the bond between the base and the wearing courses
  2. Promote the adhesion between an existing wearing surface and a subsequent wearing surface
  3. Promote the bond between the sub-base cause and the sub-grade
  4. Increase the stability of the sub-graded
Answer
Answer. b

5. When the final coat of paint has not sufficient the background is clearly seen. This is known as

  1. Grinning
  2. Bloom
  3. Wrinkling
  4. Flaking
Answer
Answer. a

6. The pigment used in paints for corrosive resistance is

  1. white lead
  2. red lead
  3. ferrous oxide
  4. gypsum
Answer
Answer. b

7. Which of the following defects is caused by vapourization of entrapped moisture of solvents in a painted surface?

  1. blistering
  2. saponification
  3. cissing
  4. blooming
Answer
Answer. a

8. The metallic oxide used in the form of powder in paint is called

  1. vehicle
  2. base
  3. solvent
  4. drier
Answer
Answer. b

9. Linseed oil in paint is used as a

  1. Thinner
  2. Pigment
  3. Vehicle
  4. Base
Answer
Answer. c

10. White lead, red lead, oxides of zinc, Oxides of iron are the substances used in the formation of paints of

  1. Drier
  2. Vehicle
  3. Carrier
  4. Base
Answer
Answer. d

11. How much is the covering capacity of cement paint?

  1. About 18 m2/kg per coat
  2. About 20 m2/kg per coat
  3. About 12 m2/kg per coat
  4. About 4 m2/kg per coat
Answer
Answer. d

12. Turpentine oil is used in paints as a

  1. base
  2. drier
  3. thinner
  4. vehicle
Answer
Answer. c

13. Most commonly used solvent in oil paints is

  1. Petroleum
  2. Spirit
  3. Coal-tar
  4. Turpentine
Answer
Answer. a

14. The function of a solvent in the paint is

  1. to dilute the base of a paint
  2. to produce desired colour of the paint
  3. to dissolve and hold in suspension the base and pigment
  4. to dilute the vehicle prior to the application of paint of the surface
Answer
Answer. d

15. The out turn of one painter for distempering one coat per day considering 8 hour is

  1. 20 sqm
  2. 35 sqm
  3. 60 sqm
  4. 80 sqm
Answer
Answer. b

16. Which of the following range of pigment volume concentration number is recommended for paint for prime coat on metal?

  1. 28-40
  2. 40-50
  3. 50-60
  4. 60-70
Answer
Answer. a

17. Duco paint is

  1. water paint
  2. cellulose paint
  3. bituminous paint
  4. oil paint
Answer
Answer. b

18. Which of the following range of pigment volume concentration number is recommended for paint of exterior surfaces of a house?

  1. 40-50
  2. 50-60
  3. 28-40
  4. 60-70
Answer
Answer. c

19. Paints with white lead base are suitable for painting of

  1. Wood work
  2. Iron work
  3. Both woód and iron work
  4. None of the above
Answer
Answer. a

20. Distemper is a type of

  1. water paint
  2. varnish
  3. oil paint
  4. channel paint
Answer
Answer. a

21. The carrier in case of distemper is

  1. White lead
  2. Linseed oil
  3. Water
  4. Poppy oil
Answer
Answer. c

22. Distemper is used to coat

  1. Compound wall
  2. Wood work
  3. External concrete surface
  4. Interior surfaces not exposed to weather
Answer
Answer. d

23. As per IS 427 : 2013, the maximum permissible limit for using lead in distemper is

  1. 250 ppm
  2. 300 ppm
  3. 200 ppm
  4. 400 ppm
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!