Cement MCQ – Building Materials

1. Which of the following cements contains maximum percentage of dicalcium silicate?

  1. Ordinary Portland cement
  2. Low heat cement
  3. Rapid hardening cement
  4. Sulphate resisting cement
Answer
Answer. b

2. The initial setting time for ordinary Portland cement as per IS specifīcations should act be less than

  1. 10 minutes
  2. 30 minutes
  3. 60 minutes
  4. 600 minutes
Answer
Answer. b

3. Rice cement mortars are more liable to cracking as compared to lean mortars because rich mortars have

  1. high shrinkage
  2. less strength
  3. both (a) and (b)
  4. None of the above
Answer
Answer. a

4. Early attainment of strength in rapid hardening cement is mainly due to

  1. gypsum
  2. finer grinding
  3. tricalcium silicate
  4. tricalcium aluminate
Answer
Answer. b

5. Slow setting cement have higher percentage of

  1. Tricalcium aluminate
  2. Tricalcium silicate
  3. Di-calcium silicate
  4. Gypsum
Answer
Answer. d

6. Rapid hardening portland cement contains

  1. more C3S
  2. more C4S
  3. more C3A
  4. more C4AF
Answer
Answer. a

7. Le Chatelier’s device is used for determining the

  1. setting time of cement
  2. soundness of cement
  3. compressive strength of cement
  4. fineness of cement
Answer
Answer. b

8. The purpose of adding pozzolana is cement is

  1. to decrease shrinkage
  2. to decrease heat of hydration
  3. to increase durability
  4. for quick development of final strength
Answer
Answer. b

9. Strength of cement is mainly due to

  1. C2S
  2. C3S
  3. C4AF
  4. C2A
Answer
Answer. b

10. Initial setting time of ordinary portland cement

  1. 10 minutes
  2. 15 minutes
  3. 30 minutes
  4. 1 hour strength
Answer
Answer. c

11. Heat of hydration in cement is mainly due to

  1. di-calcium silicate
  2. tri-calcium silicate
  3. tri-calcium aluminate
  4. tetra-calcium aluminate ferrite
Answer
Answer. c

12. Which cement is expected to have the highest compressive strength after 72 hours?

  1. Quick setting cement
  2. Air-entrained cement
  3. High alumina cement
  4. Portland pozzolona cement
Answer
Answer. c

13. The main constituent of cement which is responsible for initial setting of cement is

  1. Dicalcium sillcate
  2. Tricalcium sillcate
  3. Tricalcium aluminate
  4. None of the given answers
Answer
Answer. c

14. The most common admixture which is used to accelerate the initial setting of concrete is

  1. Calcium chloride
  2. Gypsum
  3. Calcium carbonate
  4. Calcium aluminate
Answer
Answer. a

15. Final setting time of OPC should not greater than

  1. 10 hours
  2. 8 hours
  3. 6 hours
  4. none of the above
Answer
Answer. a

16. Difficulty in finishing of concrete surface is experienced when the slump of concrete exceeds

  1. 10 mm
  2. 25 mm
  3. 40 mm
  4. 50 mm
Answer
Answer. d

17. In cement, ratio of Silica : Lime : Alumina is approximately

  1. 10 : 4 : 1
  2. 4 : 10 : 1
  3. 1 : 10 : 4
  4. 1 : 4 : 10
Answer
Answer. b

18. Finely-divided pozzolana reacts with lime producing

  1. Tricalcium silicate
  2. Dicalcium silica
  3. Calcium chloride
  4. Calcium silicate
Answer
Answer. b

19. Which of the following raw material is responsible for controlling the strength and soundness of portland cement?

  1. CaO
  2. SiO2
  3. Al2O3
  4. Fe2O3
Answer
Answer. a

20. A slow-setting cement has higher percentage of

  1. gypsum
  2. dicalcium silicate
  3. tricalcium silicate
  4. None of the above
Answer
Answer. b

21. Addition of Flyash (or) ground granulated blast furnace slag in the concrete composition may be taken into account

  1. With respect to the cement content and water-cement ratio
  2. With respect to the water-cement ratio only
  3. With respect to the Aggregates and water-cement ratio
  4. With respect to the cement content only
Answer
Answer. a

22. Autoclave method is used to determine

  1. Residue
  2. Expansion
  3. Heat of hydration
  4. Sulpher Content
Answer
Answer. b

23. For ordinary portland cement the specific surface is not less than

  1. 2250 cm2/g
  2. 2350 cm2/g
  3. 2550 cm2/g
  4. 2450 cm2/g
Answer
Answer. a

24. Which of the following statements in terms of compound composition of cement are incorrect?

  1. C3S and C2S together constitute about 70% to 80% of cement
  2. C2S hydrates slowly and provides much of the ultimate strength
  3. C3S having a faster rate of reaction is accompanied by greater heat evolution
  4. C3S provides more resistance to chemical attack
Answer
Answer. d

25. Vicat’s apparatus is used to perform

  1. Fineness test
  2. Soundness test
  3. Consistency test
  4. Compressive strength test
Answer
Answer. c

26. For testing the compressive and the tensile strength to cement, the cement mortar is made by mixing cement and standard sand in the proportion of

  1. 1 : 3
  2. 1 : 2
  3. 1 : 4
  4. 1 : 6
Answer
Answer. a

27. The normal consistency of ordinary Portland cement is about

  1. 20%
  2. 10%
  3. 30%
  4. 40%
Answer
Answer. c

28. Four main oxides present in ordinary Portland cement are CaO, Al2O3, SiO2 and Fe2O3. Identify the correct ascending order of their proportions in a typical composition of OPC.

  1. Al2O3, Fe2O3, CaO, SiO2
  2. Al2O3, CaO, Fe2O3, SiO2
  3. Fe2O3, Al2O3, SiO2, CaO
  4. Al2O3, Fe2O3, CaO, SiO2
Answer
Answer. c

29. The durability of concrete is proportional to

  1. Sand content
  2. Water cement rati0
  3. Cement aggregate ratio
  4. Aggregate water ratio
Answer
Answer. c

30. The expansion in portland cement can be tested by

  1. Soundness test
  2. Fineness test
  3. Setting time test
  4. Normal consistency test
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×