Cement MCQ – Building Materials

91. According to Indian standard specifications, initial and final setting time for ordinary portland cement is

  1. 30 min and 600 min
  2. 60 min and 300 min
  3. 60 min and 600 min
  4. 30 min and 300 min
Answer
Answer. a

92. High early strength of cement is obtained by

  1. increasing the quantity of gypsum
  2. burning at low temperature
  3. fine grinding
  4. decreasing the lime content
Answer
Answer. c

93. Percentage of pozzolanic material containing clay upto 80% used for the manufacture of pozzolana cement is

  1. 0.3
  2. 0.4
  3. 0.5
  4. 0.6
Answer
Answer. a

94. Maximum content (kg/m3) of ordinary portland cement in design mix of concrete (1m3) is

  1. 400
  2. 350
  3. 450
  4. 500
Answer
Answer. c

95. Which of the following tests detects presence of uncombined lime in cement?

  1. Consistency
  2. Fineness
  3. Soundness
  4. Initial setting time
Answer
Answer. c

96. The two main compounds of ordinary Portland cement are

  1. Tricalcium silicate and dicalcium silicate
  2. Dicalcium Silicate and alkali oxide
  3. Tricalcium aluminates and alkali oxide
  4. Tricalcium silicate and alkali oxide
Answer
Answer. a

97. In Portland cement the compound first to set after adding water is

  1. Tetra-calcium alumino-ferrite
  2. Di-calcium silicate
  3. Tri-calcium silicate
  4. Tri-calcium aluminate
Answer
Answer. d

98. For testing of compressive strength of cement, the size of cube mould is

  1. 10 cm
  2. 7.06 cm
  3. 50 cm
  4. 15 cm
Answer
Answer. b

99. Le-Chatelier test detects the unsoundness of cement due to

  1. Excess magnesia only
  2. Free lime only
  3. Both excess magnesia and free lime
  4. None of the above
Answer
Answer. b

100. If P is standard consistency of the given cement sample, then quantity of water to be added to prepare a cement paste for determining the initial setting time is

  1. (P/4+3)% of weight of cement
  2. 0.85 P% of weight of cement
  3. P% of weight of cement
  4. 0.78 P% of weight of cement
Answer
Answer. b

101. In soundness test by Le Chatelier’s apparatus the increase in the distance between the pointers should not be more than

  1. 1 to 2 mm
  2. 3 to 5 mm
  3. 5 to 10 mm
  4. 10 to 15 mm
Answer
Answer. c

102. Which one of the following is responsible for initial set and high heat of hydration?

  1. Tri-calcium silicate
  2. Di-calcium silicate
  3. Tri-calcium aluminate
  4. Tetra-calcium alumino ferrite
Answer
Answer. c

103. Which one of the following slows down or retards the setting action of cement

  1. Alkaline
  2. Sulpher trioxide
  3. Calcium sulphate
  4. Magnesia
Answer
Answer. c

104.  Fly ash is residue generated from

  1. Chemical Industries
  2. Hydel power plants
  3. Nuclear power plants
  4. Thermal power plants
Answer
Answer. d

105. Percentage of pozzolanic material containing clay upto 80% used for the manufacture of pozzolana cement, is

  1. 0.3
  2. 0.4
  3. 0.5
  4. 0.6
Answer
Answer. a

106. The mixture of different ingredients of cement is burnt at

  1. 1000°C
  2. 1200°C
  3. 1400°C
  4. 1600°C
Answer
Answer. c

107. Pick up the incorrect statement from following:

  1. Tricalcium silicate (C3S) hydrates rapidly
  2. Tricalcium silicate (C3S) generates more heat of hydration
  3. Tricalcium silicate (C3S) develops early strength
  4. Tricalcium silicate (C3S) has more resistance to sulphate attack
Answer
Answer. d

108. Increased fineness of cement

  1. Affects only early development of strength
  2. Affects only ultimate strength
  3. Both (a) and (b)
  4. Does not affect the strength
Answer
Answer. a

109. Low heat cement consists lower percentage of which of the following?

  1. C3A
  2. C3S
  3. C2S
  4. C4S
Answer
Answer. a and b

110. Vicat’s apparatus is used to determine all of the following except

  1. normal consistency of cement
  2. fineness modulus of cement
  3. initial setting time of cement
  4. final setting time of cement
Answer
Answer. b

111. The major constituent of cement is contributed by

  1. Alumina
  2. Lime
  3. Silica
  4. Magnesium
Answer
Answer. b

112. Soundness test for cement is conducted to find

  1. Free lime
  2. Iron oxide
  3. Silica
  4. Alumina
Answer
Answer. a

113. During cement manufacturing, when clinkers are formed, kiln temperature approximately is

  1. 1800°C
  2. 1200°C
  3. 1300°C
  4. 1600°C
Answer
Answer. d

114. If X is the standard consistency of cement, the amount of water used in conducting the initial setting time test on cement is

  1. 0.65 X
  2. 0.85 X
  3. 0.6 X
  4. 0.8 X
Answer
Answer. b

115. Efflorescence in cement is caused due to the excess of

  1. Lime
  2. Silica
  3. Iron oxide
  4. Alkalis
Answer
Answer. d

116. The Vicat’s apparatus is used for testing cement for its

  1. Consistency
  2. Fineness
  3. Compressive strength
  4. Soundness
Answer
Answer. a

117. Tricalcium aluminates (C3A)

  1. Reacts slowly with water
  2. Generates large amount of heat of hydration
  3. Has more resistance to sulphate attack
  4. Occurs in nature
Answer
Answer. b

118. Which of the following cements is expected to have the highest compressive strength after 3 days?

  1. Ordinary Portland cement
  2. Rapid hardening cement
  3. High alumina cement
  4. Sulphate resisting cement
Answer
Answer. c

119. The chemical ingredient of cement which provides quick setting property to the cement is

  1. Silica
  2. Lime
  3. Iron Oxide
  4. Alumina
Answer
Answer. d

120. The compound formed due to interaction of oxides present in the raw material of cement in the kiln at a high temperature are called

  1. Simple compound
  2. Complicated compound
  3. Bogue’s compound
  4. Joseph’s compound
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!