Cement MCQ – Building Materials

151. The major cementing compound present in OPC is

  1. Tri-calcium silicate
  2. Di-calcium silicate
  3. Tri-calcium aluminate
  4. Tetra-calcium alumino ferrite
Answer
Answer. a

152. Gypsum is added at the time of grinding of cement clinker for the purpose of

  1. quick setting
  2. delay the setting time
  3. improve the strength
  4. improve workability
Answer
Answer. b

153. The consistency test on cement is to obtain

  1. tensile strength of cement
  2. fineness of cement
  3. percentage of water for consistent paste
  4. compressive strength
Answer
Answer. c

154. Loss on ignition in Portland cement shall not be greater than

  1. 5%
  2. 4%
  3. 3.5%
  4. 6%
Answer
Answer. b

155. The increased rate of gain of strength of rapid hardening cement is achieved by

  1. higher content of C3S
  2. higher content of C3A
  3. finer grinding of cement
  4. higher content of C3S and finer grinding of cement
Answer
Answer. d

156. Consider the following statements:

High early strength of cement is obtained as a result of

  1. Fine grinding
  2. Decreasing the lime content
  3. Burning at higher temperatures
  4. Increasing the quantity of gypsum

Which of these statements are correct?

  1. Only i and ii
  2. Only i and iii
  3. Only ii, iii and iv
  4. Only i, iii and iv
Answer
Answer. b

157. Before testing setting time of cement, one should test for

  1. Soundness
  2. Strength
  3. Fineness
  4. Consistency
Answer
Answer. d

158. A good quality cement should have higher percentage of

  1. silica
  2. sand
  3. both (a) and (b)
  4. tri-calcium silicate
Answer
Answer. d

159. The amount of tetracalcium aluminoferrite required that is responsible for flash set but generates less heat is approximately ________ of cement.

  1. 8-14%
  2. 16-20%
  3. 5-7%
  4. 25-40%
Answer
Answer. a

160. The test intended to study the resistance of aggregates to weathering action is

  1. Crushing test
  2. Impact test
  3. Soundness test
  4. Abrasion test
Answer
Answer. c

161.  Which of the following oxide is in the highest percentage in ordinary Portland cement?

  1. Iron oxide
  2. Magnesium oxide
  3. Calcium oxide
  4. Aluminium oxide
Answer
Answer. c

162. Which of the following cements is suitable for use in massive concrete structures such as large dams?

  1. Ordinary Portland Cement
  2. Low-Heat Cement
  3. Rapid Hardening Cement
  4. Sulphate Resisting Cement
Answer
Answer. b

163. According the IS specification, the compressive strength of ordinary Portland cement after three days should not be less than

  1. 1.5 MPa
  2. 7 MPa
  3. 21 MPa
  4. 16 MPa
Answer
Answer. d

164. Which of the following cement contains maximum percentage of dicalcium silicate?

  1. Ordinary Portland Cement
  2. Low Heat Cement
  3. Rapid Hardening Cement
  4. Sulphate Resisting Cement
Answer
Answer. b

165. The fineness of cement is tested by

  1. Air-content method
  2. Air-permeability method
  3. Le-Chatelier method
  4. Vicat’s apparatus
Answer
Answer. b

166. Air entrainment Portland Cement

  1. offers great resistance to sulphate attack
  2. offers great resistance to freezing and thawing
  3. reduces the possibility of shrinkage and crack formation in the concrete surface
  4. is suitable for mass concreting
  1. Only (i)
  2. (i) and (ii)
  3. (i), (ii) and (iii)
  4. (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer
Answer. c

167. The compressive strength requirements of 53 grade O.P.C. cement as per IS 12269 at 3, 7 and 28 days in N/mm2 are

  1. 33, 43, 53
  2. 27, 47, 53
  3. 33, 47, 53
  4. 27, 45, 53
Answer
Answer. b

168. The ______ in excess makes the cement unsound cement to expand and disintegrate

  1. Silica
  2. Alumina
  3. Lime
  4. Magnesia
Answer
Answer. c

169. Loss of strength of cement stored in bags in godowns for 3 months is about

  1. 30%
  2. 50%
  3. 15%
  4. 0%
Answer
Answer. c

170. By which of the following tests, fineness of cement can be determined?

  1. permeability test
  2. soundness test
  3. vicat apparatus test
  4. compression test
Answer
Answer. a

171. During setting and hardening of cement concrete, hydration of which among the following contributes to the progressive strength of concrete?

  1. C3S
  2. C3A
  3.  C4AF
  4. C2S
Answer
Answer. d

172. The diameter of needle in Vicat’s apparatus for initial setting time is

  1. 1 mm
  2. 0.5 mm
  3. 10 mm
  4. 5 mm
Answer
Answer. a

173. Which cement has higher corrosion resistance

  1. Having higher C3A
  2. Having higher C2S
  3. Having higher C3S
  4. Having higher Na2O
Answer
Answer. b

174. The role of super plasticizer in a cement paste is to

  1. disperse the particle
  2. disperse the particles and to remove air bubbles
  3. disperse the particles, remove air bubbles and to retard setting
  4. retard setting
Answer
Answer. c

175. Gauged cement mortar consists of

  1. cement and sand
  2. cement, surkhi and sand
  3. cement, lime and sand
  4. cement, cinder and sand
Answer
Answer. c

176. Rotary kiln used in manufacturing cement rotates at a speed of

  1. 1 r.p.m. – 3 r.p.m.
  2. 10 r.p.m. – 12 r.p.m.
  3. 18 r.p.m. – 22 r.p.m.
  4. more than 25 r.p.m.
Answer
Answer. a

177. The addition of pozzolana to Portland cement may cause

  1. Decrease in early strength
  2. Increase in early strength
  3. Decrease in curing time
  4. Increase in permeability
Answer
Answer. a

178. Which of the following is not a non-destructive test?

  1. Rebound Hammer Test
  2. Surface Hardness Test
  3. Ultrasonic Pulse Velocity Test
  4. Soundness Test
Answer
Answer. d

179. The clinker is formed at a temperature of

  1. 500°C
  2. 1000°C
  3. 1200°C
  4. 1500°C
Answer
Answer. d

180. The percentage of the residue left after sieving good portlant cement in 90 micron sieve should not exceed.

  1. 50%
  2. 10%
  3. 20%
  4. 30%
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!