Lime MCQ – Building Materials

1. Consider the following statements about lime

  1. Calcination of limestone results in quick lime
  2. Lime produced from pure variety of chalk is hydraulic lime
  3. Hydrated lime is obtained by treating quick lime with water.

Which of the above statements are correct:

  1. i and ii only
  2. i, ii and iii
  3. i and iii only
  4. ii and iii only
Answer
Answer. c

2. Ordinary lime mortar is cured by

  1. water
  2. air
  3. covering it with sand
  4. exposing to high temperature
Answer
Answer. b

3. The lime which sets on absorbing CO2 from atmosphere is

  1. lean lime
  2. feebly hydraulic lime
  3. rich lime
  4. fat lime
Answer
Answer. a

4. The lime which has the property of setting in water is known as

  1. quick lime
  2. hydrated lime
  3. hydraulic lime
  4. fat lime
Answer
Answer. c

5. Surkhi is added to lime mortar to

  1. Prevent shrinkage
  2. Decrease setting time
  3. Impart hydraulicity
  4. Increase bulk
Answer
Answer. c

6. Fat lime is also called as

  1. Quick lime
  2. Hydraulic lime
  3. Slaked lime
  4. White lime
Answer
Answer. c

7. Plaster of Paris is obtained from the calcination of

  1. Kankar
  2. Limestone
  3. Gypsum
  4. Bauxite
Answer
Answer. c

8. The initial setting time for class ‘A’ lime is minimum

  1. 15 minutes
  2. 30 minutes
  3. 120 minutes
  4. 600 minutes
Answer
Answer. c

9. Fat lime is used for best performance in

  1. Plaster work
  2. Lime concrete
  3. Masonry mortar
  4. none of above
Answer
Answer. a

10. Moderately hydraulic lime is best suited for

  1. Plaster work
  2. Whitewash work
  3. Masonry mortar
  4. None of the above
Answer
Answer. a

11. Air slaking term is used for which one of the following

  1. Lime gets hardened due to humidity
  2. Lime gets softened due to humidity
  3. Lime gets turned in lime-putty
  4. Hydration of lime
Answer
Answer. b

12. The commonly used lime in white washing is

  1. Hydraulic lime
  2. Fat lime
  3. Plain lime
  4. None of these
Answer
Answer. b

13. The lime produced by slaking burnt lime stone with just sufficient quantity of water required to complete the chemical reaction and which is available in the form of dry powder is

  1. Fat lime
  2. Hydrated lime
  3. Lime putty
  4. Hydraulic lime
Answer
Answer. b

14. For construction of structure under water, the lime used is

  1. Quick lime
  2. Pure lime
  3. Hydraulic lime
  4. Fat lime
Answer
Answer. c

15. Hydraulic lime is obtained by

  1. Burning of limestone
  2. Calcination of pure clay
  3. Burning of kankar
  4. Adding water to quick lime
Answer
Answer. c

16. According to Indian Standards, which of the following classes of limes can primarily be used for structural purposes?

  1. Class C (Fat lime)
  2. Class D (Dolomitic lime)
  3. Class B (Semi-hydraulic lime)
  4. Class A (Eminently hydraulic lime)
Answer
Answer. d

17. Which one of the following limes will be used for finishing coat in plastering and white washing?

  1. Semi Hydraulic lime
  2. Kankar lime
  3. Magnesium/Dolomitic lime
  4. Eminently Hydraulic lime
Answer
Answer. c

18. The lime mortar is made from

  1. Hydraulic lime
  2. Quick lime
  3. Fat lime
  4. Lean lime
Answer
Answer. a

19. One of the main demerits of using Lime mortar is that

  1. It is not durable
  2. It does not set quickly
  3. It swells
  4. It has plasticity
Answer
Answer. b

20. As per IS 712 lime is classified into how much categories?

  1. 3
  2. 9
  3. 6
  4. 4
Answer
Answer. c

21. The lime which has high calcium oxide content and dependent for setting and hardening slowly on the absorption of carbon dioxide from the atmosphere is known as

  1. Fat lime
  2. Quick lime
  3. Hydrated lime
  4. Hydraulic lime
Answer
Answer. a

22. The Indian Standard code that is used for checking the compressive strength test of lime is

  1. IS 10262 : 2000
  2. IS 2907 : 1998
  3. IS 6923 : 1973
  4. IS 456 : 2000
Answer
Answer. c

23. The constituent in Lime which retard the slaking action and increase the rapidity of setting is

  1. Sulphate
  2. Silica
  3. Alumina
  4. Alkalies
Answer
Answer. b

24. The sand is mixed with lime mortar to

  1. Reduce cost
  2. Reduce setting time
  3. Improve strength
  4. Prevent shrinkage and cracking
Answer
Answer. d

25. When fat lime is slaked, its volume

  1. decreases to 50%
  2. remains same
  3. increases by 2 to 2.5 times
  4. increases by 4 times after slaking
Answer
Answer. c

26. The process of adding water to lime to convert it into hydrated lime is known as

  1. Calcination of lime
  2. Curing of lime
  3. Slaking of lime
  4. Cooling of lime
Answer
Answer. c

27. Which of the following different types would be expected to contain a high percentage of calcium oxide

  1. White lime
  2. Fat lime
  3. Rich lime
  4. None of the above
Answer
Answer. b

28. Quick lime is

  1. Calcium carbonate
  2. Calcium oxide
  3. Calcium chloride
  4. Calcium hydroxide
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!