Cement MCQ – Building Materials

31. Which of the following test is used to estimate soundness of ordinary Portland Cement?

  1. Mortar bar test
  2. Abram’s slump cone test
  3. Flow table test
  4. Le Chatelier’s test
Answer
Answer. d

32. The setting time of cement can be increased by the addition of

  1. Gypsum
  2. Sodium
  3. Calcium chloride
  4. Hydrogen peroxide
Answer
Answer. a

33. Fineness for OPC should not be less than in (mm3/g × 102)

  1. 2250
  2. 3250
  3. 4250
  4. 2200
Answer
Answer. a

34. IS code for Portland pozzolona cement is

  1. IS 269
  2. IS 1489
  3. IS 455
  4. IS 3466
Answer
Answer. b

35. Amount of water required for soundness test is (in percentage)

(where P is percentage of water corresponding to standard consistency)

  1. 0.85 P
  2. 0.78 P
  3. 0.75 P
  4. 0.87 P
Answer
Answer. b

36. As per IS 10262, OPC is divided into how many grades?

  1. 2
  2. 3
  3. 6
  4. 7
Answer
Answer. b

37. Which compound has maximum percentage proportion in cement?

  1. C3A
  2. C4AF
  3. C3S
  4. C2S
Answer
Answer. c

38. The volume of 50 kg cement bag will be

  1. 1.25 cmt.
  2. 0.034 cmt.
  3. 0.283 cmt.
  4. 0.050 cmt.
Answer
Answer. b

39. What is the maximum permissible additives in cement for construction as per IS code?

  1. 5%
  2. 3%
  3. 2%
  4. 4%
Answer
Answer. c

40. Initial setting time of cement shall not be less than

  1. 60 min.
  2. 30 min.
  3. 75 min.
  4. 45 min.
Answer
Answer. b

41. Which test is carried out to know about free limit in cement?

  1. Soundness test
  2. Consistency test
  3. Setting time test
  4. Fineness test
Answer
Answer. a

42. White cement is white in colour due to

  1. use of limestone and china clay free from metal oxides
  2. its modified manufacturing process
  3. specific chemical treatment given to ordinary cement
  4. none of these
Answer
Answer. a

43. The total percentage of dicalcium silicate and tricalcium silicate in all types of Portland cement is around

  1. 60%
  2. 50%
  3. 90%
  4. 70%
Answer
Answer. d

44. The main advantage of adding pozzolanas in cement is

  1. longer life
  2. reduced cost and permeability of concrete
  3. slower setting time
  4. faster setting time
Answer
Answer. b

45. In Vicat’s apparatus, the cross-sectional area of needle used is ______, and time to penetrate _______ is used to measure initial setting time of cement.

  1. 10 mm2, 20-25 min
  2. 1 mm2, 33-35 min
  3. 5 mm2, 5 min
  4. 1 mm2, 0.5 min
Answer
Answer. b

46. Soundness test is carried out on cement to determine

  1. sound penetration capacity of cement
  2. the presence of sound material in cement
  3. the presence of uncombined lime in cement
  4. none of these
Answer
Answer. c

47. The fineness of cement is expressed as

  1. m2/kg
  2. mm
  3. kg/m3
  4. grade
Answer
Answer. a

48. In fineness test of Rapid Hardening Portland Cement (RHPC) the residue on IS sieve No. 9 should not be more than

  1. 1%
  2. 5%
  3. 10%
  4. 15%
Answer
Answer. b

49. In dry process of cement manufacturing rotary klin in charged at a temperature

  1. Less than 1200°C
  2. Between 1300°C and 1450°C
  3. Between 1500°C and 1800°C
  4. More than 1800°C
Answer
Answer. b

50. What percentage of bound water by weight of cement is required for chemical reaction with Portland cement compounds?

  1. 23%
  2. 15%
  3. 38%
  4. 40%
Answer
Answer. a

51. The fineness of cement can be found out by sieve analysis using IS sieve number

  1. 20
  2. 10
  3. 9
  4. 6
Answer
Answer. c

52. Based on the heat released upon hydration, arrange the following four compounds of the cement (1. C3S, 2. C2S, 3. C3A 4. C4AF) in descending order.

  1. 3, 1, 4, 2
  2. 1, 2, 3, 4
  3. 3, 4, 1, 2
  4. 3, 4, 2, 1
Answer
Answer. a

53. The minimum compressive strength (MPa) of 53 grade Ordinary Portland Cement after 72 hours should not be less than

  1. 10
  2. 15.69
  3. 27
  4. 53
Answer
Answer. c

54. Blast furnace slag has approximately

  1. 45% calcium oxide and about 35% silica
  2. 50% alumina and 20% calcium oxide
  3. 25 % magnesia and 15% silica
  4. 25% calcium sulphate and 15% alumina
Answer
Answer. a

55. Which of the following is the first one to participate in hydration reaction of cement paste?

  1. Dicalcium silicate
  2. Tricalcium silicate
  3. Tricalcium aluminate
  4. Tetracalcium aluminoferrite
Answer
Answer. c

56. Green colour of cement is caused by

  1. Magnesium oxide
  2. Iron oxide
  3. Carbon pigments
  4. Chromium dioxide
Answer
Answer. d

57. Fineness of cement is measured in the units of

  1. Mass/Volume
  2. Volume/Mass
  3. Mass/Area
  4. Area/Mass
Answer
Answer. d

58. Refractory cement is rich in

  1. Aluminium
  2. Calcium
  3. Magnesium
  4. Iron
Answer
Answer. a

59. Deficiency of which of the following oxide causes reduction in setting time of cement

  1. CaO
  2. Al2O3
  3. MgO
  4. Fe2O3
Answer
Answer. a

60. The minimum water-cement ratio for a workable concrete is

  1. 0.7
  2. 0.6
  3. 0.4
  4. 0.1
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×