Cement MCQ – Building Materials

61. The standard test method is used to estimate the characteristic strength of 43 grade cement. In order to conform with the Indian Standard requirement, the minimum characteristic strength (MPa) should be

  1. 33
  2. 53
  3. 63
  4. 43
Answer
Answer. d

62. Which of the following properties is assessed using Le Chatelier’s test?

  1. Strength
  2. Soundness
  3. Setting time
  4. Shrinkage
Answer
Answer. b

63. Gypsum is added in the manufacture of Portland Cement in order to

  1. Shorten the setting time of cement
  2. Lengthen the setting time of cement
  3. Decrease the burning temperature
  4. Decrease the grinding time
Answer
Answer. b

64. IS 12269 deals with

  1. 53 grade Ordinary portland cement
  2. 43 grade Ordinary portland cement
  3. 33 grade Ordinary portland cement
  4. Sleeper cements
Answer
Answer. a

65. Increase in the fineness of cement results in

  1. Increase in the rate of heat of hydration without changing the total amount of heat liberated
  2. Decrease in the rate of heat of hydration without changing the total amount of heat liberated
  3. Increase in the rate of heat of hydration with an increase in the total amount of heat liberated
  4. Decrease in the rate of heat of hydration with a reduced amount of heat liberated
Answer
Answer. a

66. Total sulphur content of cement is less than

  1. 2.5%
  2. 0.025%
  3. 5%
  4. 0.25%
Answer
Answer. a

67. The contribution of constituents of cement to the strength of cement is in the decreasing order

  1. C3S, C2S, C3A and C4AF
  2. C2S, C4AF, C3S and C3A
  3. C2S, C3S, C3A and C4AF
  4. C3S, C3A, C2S and C4AF
Answer
Answer. a

68. A sample of cement is said to be sound when it does not contain free

  1. Lime
  2. Iron oxide
  3. Silica
  4. Alumina
Answer
Answer. a

69. In preparing cement concrete by volume the size of wooden box used to measure sand aggregate is

  1. 40 × 25 × 30 cm
  2. 35 × 25 × 40 cm
  3. 15 × 15 × 15 cm
  4. None of the above
Answer
Answer. b

70. The initial setting time of near cement paste should be minimum of X (min) as per IS 8112, where X (min) is

  1. 30
  2. 10
  3. 60
  4. 45
Answer
Answer. a

71. What should be the consistency, in mm, of the mortars used for filling cavities?

  1. 100 – 125
  2. 90 – 130
  3. 70 – 80
  4. 130 – 150
Answer
Answer. d

72. For the Abrams w/c-strength law to be valid, which of the following pre-conditions is necessary?

  1. the water used should be potable
  2. the cement must be consumed within 7-days
  3. the concrete should be kept in formwork for at least 7-days
  4. the concrete should be fully compacted
Answer
Answer. d

73. In the context of use of OPC and other cementations materials used in concrete, consider the following statements:

Statement-1: Bogue’s equations are used to determine amounts of oxides of calcium, silicon, etc. in a given cement as the amounts of C3S, C2S, C3A and C4AF are known

Statement-2: Particle of both OPC and fly ash are spherical in shape.

Which of the following is CORRECT?

  1. Both statements are TRUE
  2. STATEMENT-1 is FALSE and Statement-2 is TRUE
  3. STATEMENT-1 is TRUE and Statement-2 is FALSE
  4. Both statements are FALSE
Answer
Answer. b

74. If the Na2O and K2O content in a given cement is 1.0% and 0.5%, the total alkali content in the cement in terms of Equivalent Na2O can be taken as

  1. 1.5%
  2. 1.1%
  3. 1.3%
  4. 1.0%
Answer
Answer. c

75. In the context of testing of cements in the laboratory, consider the following statements:

Statement-I: The Blaine method of determination of fineness is based on measurement on void ratio.

Statement-II: The determination of initial and final setting time is based on change in penetration resistance over time due to continued hydration.

Which of the following is CORRECT?

  1. Both statements are FALSE
  2. STATEMENT-I is FALSE and Statement-II is TRUE
  3. STATEMENT-I is TRUE and Statement-II is FALSE
  4. Both statements are TRUE
Answer
Answer. b

76. The volume of one bag of cement weighing kg is

  1. 0.05 m3
  2. 0.0245 m3
  3. 0.0445 m3
  4. 0.0345 m3
Answer
Answer. d

77. Quantity of Gypsum in ordinary Portland cement is

  1. 3%
  2. 4%
  3. 5%
  4. 6%
Answer
Answer. a

78. Quick setting cement is produced by adding

  1. less amount of gypsum in powder form
  2. more amount of gypsum in powder form
  3. aluminium sulphate in powder form
  4. pozzolana in powder form
Answer
Answer. c

79. Finer the cement, more is the

  1. strength of the cement
  2. workability
  3. shrinkage cracking
  4. all of the above
Answer
Answer. d

80. For low alkali, content is usually restricted to X% by weight, where X is

  1. 0.40
  2. 0.04
  3. 0.60
  4. 0.50
Answer
Answer. c

81. The initial setting time of cement as specified in the Indian standards is

  1. <30 min
  2. >30 min
  3. <600 min
  4. 600 min
Answer
Answer. c

82. The constituent of cement that is responsible for all the undesirable property of cement due to its strong reactive nature of the Portland Clinker phases is

  1. Tri-calcium silicate
  2. Di-calcium silicate
  3. Tetra-calcium alumino ferrite
  4. Tri-calcium aluminate
Answer
Answer. d

83. If P is the percentage of water required for normal consistency, water to be added for determination of initial setting time is

  1. 0.85P
  2. 0.75P
  3. 0.075P
  4. 0.085P
Answer
Answer. a

84. For a 50 kg bag of cement, water required is

  1. 20.5 liters
  2. 22.5 1liters
  3. 23.5 liters
  4. 18.5 liters
Answer
Answer. b

85. Initial setting cement is caused due to

  1. 2 CaO.SiO2
  2. 3 CaO.SiO2
  3. 4 CaO.Al2O3.Fe2O3
  4. 3 CaO.Al2O3
Answer
Answer. d

86. Cement is said to be of good quality if

  1. It is not smooth when rubbed in between fingers
  2. It’s colour is greenish gray
  3. A handful of cement thrown into a bucket of water does not float
  4. None of the above
Answer
Answer. c

87. Soundness test of cement determines

  1. Durability
  2. Tensile strength
  3. Quality of free lime
  4. Initial setting
Answer
Answer. c

88. Portland Pozzolana cement possesses

  1. Lower heat of hydration
  2. Water tightness
  3. Lower shrinkage on drying
  4. All the above
Answer
Answer. d

89. The apparatus used for determining the Soundness of cement is

  1. Le Chatelier apparatus
  2. Slump Cone
  3. Vicat’s needle
  4. UTM
Answer
Answer. a

90. Silicosis is caused by which of the following?

  1. O2
  2. Waste water
  3. Dust from cement factories
  4. None of the above
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!