Cement MCQ – Building Materials

121. High percentage of tricalcium silicate in cement results in

  1. High early strength
  2. No strength
  3. Slow hardening
  4. Slow setting
Answer
Answer. a

122. The amount of water required for the complete chemical reaction of cement is

  1. 40% by weight of cement
  2. 60% by weight of cement
  3. 50% by weight of cement
  4. 38% by weight of cement
Answer
Answer. d

123.  In a manufacturing of cement, the dry and wet mixture of calcareous and argillaceous materials are burnt at a temperature of

  1. 1000°C to 1200°C
  2. 900°C to 1000°C
  3. 1200°C to 1500°C
  4. 1500°C to 1600°C
Answer
Answer. d

124. Cement type used for canal lining is

  1. rapid hardening cement
  2. sulphate resisting cement
  3. pozzolana cement
  4. quick setting cement
Answer
Answer. b

125. In Portland cement, the strength after two to three years is contributed by the compound

  1. Tetracalcium aluminoferrite
  2. Di-calcium silicate
  3. Tricalcium silicate
  4. Tricalcium aluminate
Answer
Answer. b

126. Most commonly used ingredients in cement manufacturing is

  1. Graphite
  2. Sand stone
  3. Slate
  4. Lime stone
Answer
Answer. d

127. The rate of hydration and hydrolysis of cement depends upon its

  1. soundness
  2. fineness
  3. setting time
  4. tensile strength
Answer
Answer. b

128. To prevent flash setting of cement, which of the following is added to cement?

  1. Silica fume
  2. Fly ash
  3. Sodium oxide
  4. Gypsum
  5. lime
Answer
Answer. d

127. The Le-Chatelier test on cement paste detects unsoundness due to the following

  1. Alumina content
  2. Calcium sulfate content
  3. Magnesium oxide
  4. Free lime content
  5. Iron oxide content
Answer
Answer. d

126. For a 43 grade cement conforming to IS 8112 (2013), the maximum allowed compressive strength at 28 days is

  1. 58 MPa
  2. 43 MPa
  3. 53 MPa
  4. 33 MPa
  5. 63 MPa
Answer
Answer. b

127. The minimum cement content (in kg/m3) for plain cement concrete required for severe exposure condition as per IS 456 (2000) is

  1. 240
  2. 220
  3. 260
  4. 250
  5. 280
Answer
Answer. d

128. Which of the following is not used in the design calculation of concrete mix design according to the latest version of IS 10262?

  1. water/cement ratio
  2. various zones of fine aggregate
  3. water reduction by superplasticizer
  4. alkali content of cement
  5. workability
Answer
Answer. d

129. According to IS 4031 (part 5), the set time of cement is measured at

  1. Room temperature and humidity
  2. 25-29 °C and 90-100% Rel. humidity
  3. 23-27 °C and 95% Rel. humidity
  4. 25-29 °C and 60-70% Rel. humidity
  5. 25-30 °C and 65% Rel. humidity
Answer
Answer. d

130. Which type of cement is recommended in large mass works, such as a dam

  1. OPC
  2. High alumina cement
  3. Low heat Portland cement
  4. Portland pozzolana
Answer
Answer. c

131. For complete hydration of cement, the water cement ratio is

  1. Less than 0.25
  2. More than 0.25 but less than 0.35
  3. More than 0.35 but less than 0.45
  4. More than 0.45 but less than 0.60
Answer
Answer. c

132. The grade of cement is determined by testing cement mortar of proportion of cement to sand is

  1. 1 : 2.5
  2. 1 : 2.0
  3. 1 : 3.5
  4. 1 : 3.0
Answer
Answer. d

133. In cements, generally, the increase in strength during a period of 14 days to 28 days is primarily due to

  1. C3A
  2. C3S
  3. C2S
  4. C4AF
Answer
Answer. b

134. In Bouge compounds, the main characteristics role of C2S is

  1. high heat of hydration
  2. low heat of hydration
  3. initial setting of cement
  4. final setting of cement
  5. early strength development
Answer
Answer. b

135. As per IS 4031 : 1988, the heat of hydration of low-heat Portland cement for 7 days should not be more than __________ calories per gram.

  1. 100
  2. 90
  3. 120
  4. 65
  5. 160
Answer
Answer. d

136. The main role of dicalcium silicate compound in cement is

  1. for flash set
  2. to retard the flash setting of cement
  3. to provide ultimate later-age strength
  4. to provide colour effect n cement
  5. both, for flash set and to provide ultimate later-age strength
Answer
Answer. c

137. Fineness of cement can be found using

  1. Le Chatelier apparatus
  2. Blaine’s air permeability method
  3. Vicat mould
  4. Autoclave test
  5. L-box test
Answer
Answer. b

138. The ultimate strength of cement is provided by

  1. dicalcium silicate
  2. tricalcium aluminate
  3. silica
  4. tricalcium silicate
Answer
Answer. a

139.  Which of the following pairs are correct related for rapid hardening cement?

  1. Fineness: 10%
  2. Final setting time: 10 hours
  3. Initial setting time: 30 minutes

The correct answer is

  1. i, ii and iii
  2. i and ii
  3. ii and iii
  4. i and iii
Answer
Answer. c

140. The development of strength of cement and its fineness are

  1. inversely proportional
  2. not related
  3. directly proportional
  4. randomly related
Answer
Answer. c

141. To retard the initial setting time of cement, the compound responsible is

  1. Tri-calcium silicate
  2. Gypsum
  3. Di-calcium silicate
  4. Tri calcium aluminate
Answer
Answer. b

142. The quality of cement is tested by

  1. bond strength
  2. flexural strength
  3. compressive strength
  4. tensile strength
Answer
Answer. c

143. Which of the following cements is suitable for use in mass concreting works such as large dams?

  1. Ordinary Portland cement
  2. Low heat cement
  3. Rapid hardening cement
  4. Sulphate resisting cement
Answer
Answer. b

144. High Alumina cement is produced by fusing together a mixture of

  1. limestone and bauxite
  2. limestone, bauxite and gypsum
  3. limestone, gypsum and clay
  4. limestone, gypsum, bauxite, clay and chalk
Answer
Answer. a

145. As compared to ordinary Portland cement, use of pozzuolanic cement

  1. reduces workability
  2. increases bleeding
  3. increases shrinkage
  4. increases strength
Answer
Answer. c

146. Which type of cement is most adaptable for underwater constructions?

  1. Rapid Hardening cement
  2. Ordinary Portland cement
  3. Low-heat Portland cement
  4. Blast furnace slag cement
Answer
Answer. d

147. In testing final setting time of cement a needle of

  1. 1 mm square section is used
  2. 1 mm diameter is used
  3. 2 mm square section is used
  4. 5 mm square section is used
Answer
Answer. a

148. Increase in fineness of cement:

  1. decreases the rate of strength development and increases the bleeding of cement
  2. increase the rate of strength development and leads to higher shrinkage
  3. increase the rate of strength development and reduces the rate of deterioration
  4. reduces the rate of strength development and leads to higher shrinkage
Answer
Answer. b

149. Indian Standard code IS: 10262-1982 presents guidelines for mix design of

  1. Air entrained medium and high strength concrete
  2. Non air entrained medium and high strength concrete
  3. Air entrained medium mixes
  4. Both for (a) and (b)
Answer
Answer. b

150. Air permeability test is done to measure

  1. Setting time of cement
  2. Fineness of cement
  3. Chemical composition of cement
  4. Soundness of cement
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×