Bricks MCQ – Building Materials

41. The good clay for making bricks is

  1. Unweathered clay
  2. Weathered clay
  3. Silted clay
  4. Black cotton soil
Answer
Answer. b

42. Frog is defined as a

  1. Depression on the top face of brick
  2. Top most course of plinth
  3. Brick whose one end is cut splayed or mitered for the full width
  4. Brick used for the corner of a wall
Answer
Answer. a

43. Efflorescence in the bricks is caused due to

  1. Organic matter
  2. Alkalies
  3. Lime
  4. Iron
Answer
Answer. b

44. Jhama bricks are

  1. Well burnt having smooth and even surface
  2. Slightly over burnt having rough surface
  3. Under burnt and can be easily broken
  4. Over burnt with irregular shape
Answer
Answer. d

45. Which one of the correct sequence of various operations of preparation of Brick Earth

  1. Blending
  2. Digging
  3. Weathring
  4. Unsoiling
  5. Tempering
  1. iv, ii, iii, v, i
  2. iv, ii, iii, i, v
  3. ii, iv, v, iii, i
  4. ii, iii, iv, v, i
Answer
Answer. b

46. Which component has highest percentage in good brick earth?

  1. Alumina
  2. Lime
  3. Silica
  4. Oxide of iron
Answer
Answer. c

47. The strength of Class-II bricks used in construction shall not be less than

  1. 75 kg/cm2
  2. 50 kg/cm2
  3. 20 kg/cm2
  4. 35 kg/cm2
Answer
Answer. a

48. Vitrified tiles and ceramic tiles testing is done in accordance to

  1. IS 15622-2006
  2. IS 1077-1992
  3. IS 456-1978
  4. IS 1237-1859
Answer
Answer. a

49. The brick in which the corner is cut so as to get half header and half stretcher is called

  1. King closer
  2. Queen closer
  3. Half bat
  4. 3/4th bat
Answer
Answer. a

50. Hypidiomorphic texture may be seen in

  1. Granite
  2. Pegmatite
  3. Basalt
  4. Dolerite
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×