Bricks MCQ – Building Materials

21. As per IS specification, the minimum compressive strength of 1st class bricks should be

  1. 9 N/mm2
  2. 12 N/mm2
  3. 9 N/mm2
  4. 10 N/mm2
Answer
Answer. d

22. The different efflorescence deposits are sulphates of

  1. Calcium
  2. Sodium
  3. Iron
  4. Both (a) and (b)
Answer
Answer. a

23. Which of the following constituent when present in excess quantity changes the colour of the brick from red to yellow

  1. alumina
  2. silica
  3. alkalies
  4. lime stone
Answer
Answer. d

24. The percentage of alumina in a good brick lies between

  1. 20 to 30%
  2. 5 to 10%
  3. 50 to 70%
  4. 40 to 46%
Answer
Answer. a

25. A good brick should not absorb water by weight more than

  1. 10%
  2. 15%
  3. 20%
  4. 25%
Answer
Answer. c

26. Efflorescence is caused if

  1. The alkaline salts are present in the bricks
  2. The water used for preparing clay contains gypsum
  3. The clay used for making bricks contains pyrite
  4. All of the above
Answer
Answer. a

27. The standard modular size of common building bricks shall be

  1. 190 mm × 90 mm × 90 mm
  2. 200 mm × 100 mm × 100 mm
  3. 200 mm × 90 mm × 90 mm
  4. 190 mm × 100 mm × 100 mm
Answer
Answer. a

28. The shape of the brick gets deformed due to rain water falling on hot brick. This defect is known as

  1. bloating
  2. chuff
  3. lamination
  4. nodule
Answer
Answer. b

29. The dolomite bricks are

  1. Ordinary bricks
  2. Acid refractory bricks
  3. Basic refractory bricks
  4. Neutral refractory bricks
Answer
Answer. c

30. The average compressive strength of 2nd class bricks should not be less than

  1. 75 kg/cm2
  2. 12 kg/cm2
  3. 10 kg/cm2
  4. 15 kg/cm2
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×