Bricks MCQ – Building Materials

61. The machine used for manufacturing the Mud blocks is known as

  1. BWSM
  2. SMB
  3. SMC
  4. MARDINI
Answer
Answer. d

62. The brick piece obtained by cutting a triangular portion of the brick such that half a headers and half a stretcher are obtained on adjoining cut faces is called as

  1. Queen closer
  2. Mitred closer
  3. King closer
  4. Three-quarter bat
Answer
Answer. c

63. AS per IS: 3495 (part I), what is the loading rate used to find the compressive strength of bricks?

  1. 14 N/m2 per minute
  2. 40 N/m2 per minute
  3. 45 N/m2 per minute
  4. 4 N/m2 per minute
Answer
Answer. a

64. A bull nose brick is not used for

  1. Rounding off sharp corners
  2. Pillars
  3. Decoration purpose
  4. Arches
Answer
Answer. d

65. The indentation provide in a face of the brick is called

  1. strike
  2. frog
  3. pallet
  4. none of three mentioned here
Answer
Answer. b

66. Water absorption test for bricks done as per

  1. IS 2180
  2. IS 3495
  3. IS 2222
  4. IS 5779
Answer
Answer. b

67. The standard size of brick is

  1. 20cm × 10cm × 10cm
  2. 19cm × 9cm × 9cm
  3. 18cm × 9cm × 9cm
  4. 18cm × 10cm × 10cm
Answer
Answer. b

68. A first class brick should have a minimum crushing strength of

  1. 7 MN/m2
  2. 10.5 MN/m2
  3. 12.5 MN/m2
  4. 14 MN/m2
Answer
Answer. b

69. The burning of bricks in kilns is taken how much time to complete the burn?

  1. 24 hrs.
  2. 12 hrs.
  3. 96 hrs.
  4. 48 hrs.
Answer
Answer. a

70. The average out-turn of first class bricks in kiln burning is

  1. 60 to 70%
  2. 50 to 60%
  3. 80 to 90%
  4. 70 to 80%
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×