Bricks MCQ – Building Materials

71. The compressive strength of perforated bricks should not be less than

  1. 4 MN/m2
  2. 5 MN/m2
  3. 6 MN/m2
  4. 7 MN/m2
Answer
Answer. d

72. The bricks after moulding should be dried in

  1. Open-air
  2. Sun for 3 to 8 days
  3. Air for 3 to 8 days but not in the sun
  4. Hot air for 3 days
Answer
Answer. c

73. Which of the following constituent, when present in excess quantity in clay causes the bricks to melt and distort during burning.

  1. Alumina
  2. Silica
  3. Lime
  4. Alkalies
Answer
Answer. c

74. Presence of which of the following is responsible for imparting yellow tint to bricks?

  1. Alumina
  2. Silica
  3. Magnesia
  4. Lime
Answer
Answer. c

75. Brick containing large proportion of soluble salts liable to become patches of white deposit are called as

  1. Bloating
  2. Efflorescences
  3. Under burning
  4. Laminates
Answer
Answer. b

76. Why are bricks soaked in water before using in brick masonry?

  1. for removing dust
  2. for reducing air voids
  3. for preventing depletion of moisture from mortar
  4. for reducing efflorescence
Answer
Answer. c

77. Consider the following stages in the manufacturing of bricks

  1. Weathering
  2. Moulding
  3. Tempering

The correct sequence of these stages in the manufacturing of bricks

  1. i, ii, iii
  2. i, iii, ii
  3. iii, ii, i
  4. ii, iii, i
Answer
Answer. b

78. As per Indian standard code 1077, the burnt clay building bricks having compressive strength less than ________ N/mm2 are known as common burnt clay bricks.

  1. 40
  2. 30
  3. 12.5
  4. 3.5
Answer
Answer. a

79. Pallet board is used

  1. to make frog in the brick
  2. to mount the mould
  3. for table moulding of brick
  4. none of the above
Answer
Answer. c

80. The compressive strength of heavy duty bricks should be more than

  1. 40 N/mm2
  2. 20 N/mm2
  3. 5 N/mm2
  4. 3.5 N/mm2
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×