Bricks MCQ – Building Materials

31. What is the nominal size of standard brick?

  1. 19 cm × 9 cm × 9 cm
  2. 20 cm × 10 cm × 10 cm
  3. 22 cm × 11.5 cm × 7.5 cm
  4. 20 cm × 10 cm × 5 cm
Answer
Answer. b

32. Tolerance limits for dimensions of bricks in length, width and height, respectively, for a sample of 20 bricks taken together as per IS code are

  1. 2000 mm, 90 mm, 90 mm
  2. 80 mm, 40 mm, 40 mm
  3. 100 mm, 95 mm, 95 mm
  4. 50 mm, 20 mm, 20 mm
Answer
Answer. b

33. The ‘frog’ of the brick in a brick masonry is kept on

  1. top face
  2. bottom face
  3. outer side of the wall
  4. inner side of the wall
Answer
Answer. a

34. Which of the following steps in the manufacturing bricks is carried out in pug mill?

  1. Cleaning
  2. Digging
  3. Tempering
  4. Weathering
Answer
Answer. c

35. The most important purpose of frog in a brick is to

  1. Reduce the weight of brick
  2. Emboss manufacture’s name
  3. Form key joint between brick and mortar
  4. Improve insulation by providing ‘hollows’
Answer
Answer. c

36. A good brick earth can be rolled without breaking in small Thread of diameter

  1. 6 mm
  2. 1 mm
  3. 10 mm
  4. 3 mm
Answer
Answer. d

37. Which one of following is not mechanical property of bricks?

  1. Fire resistance
  2. Modulus of rupture
  3. Texture
  4. Tensile strength
Answer
Answer. c

38. The range of alumina present in good brick earth by weight is

  1. 50 to 70%
  2. 5 to 10%
  3. 20 to 30%
  4. 40 to 46%
Answer
Answer. c

39. A first class brick should not absorb water more than _______ of its own dry weight after 24 hours immersion in cold water

  1. 10%
  2. 15%
  3. 20%
  4. 25%
Answer
Answer. b

40. Excess of alumina in the clay

  1. Makes the brick brittle and weak
  2. Makes the brick crack and warp on drying
  3. Changes colour of the brick from red to yellow
  4. Improves impermeability and durability of the brick
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×