Poisson’s ratio MCQ – Strength of Materials

1. Poisson’s ratio is defined as the ratio of

  1. Lateral stress and lateral strain
  2. Lateral strain and longitudinal strain
  3. Longitudinal stress and lateral stress
  4. Longitudinal stress and longitudinal strain
Answer
Answer. b

2. Identify the correct expression among the following:

  1. Young’s modulus = Strain/Stress
  2. Lateral strain = Poisson’s ratio × Longitudinal strain
  3. Young’s modulus = Strain × Stress
  4. Lateral strain = Poisson’s ratio/Longitudinal Strain
Answer
Answer. b

3. The value of Poisson’s ratio of the materials lies between

  1. 0 and 1/2
  2. 1 and 2
  3. 0 and 1
  4. 2 and 3
Answer
Answer. a

4. Poisson’s ratio is involving

  1. Elastic Modulus
  2. Stresses
  3. Strains
  4. None of these
Answer
Answer. c

5. Poisson Ratio of steel in elastic range is

  1. 0.4
  2. 0.5
  3. 0.2
  4. 0.3
Answer
Answer. d

6. The value of Poisson’s ratio to be zero illustrates that

  1. the material is rigid.
  2. the material is perfectly plastic.
  3. there is no longitudinal strain in the material.
  4. there is no longitudinal strain in the material is infinite.
Answer
Answer. a

7. A bar of diameter 30 mm is subjected to a tensile load such that the measured extension on a gauge length of 200 mm is 0.09 mm and the change in diameter is 0.0045 mm. The Poisson’s ratio will be

  1. 1/4
  2. 1/3
  3. 1/5
  4. 1/6
Answer
Answer. b

8. The Poisson’s ratio for cast-iron varies from

  1. 0.31 to 0.34
  2. 0.25 to 0.33
  3. 0.32 to 0.42
  4. 0.23 to 0.27
  5. 0.42 to 0.45
Answer
Answer. d

9. For a given material if the Young’s modulus is 200 GN/m2 and modulus of rigidity is 80 GN/m2, then the Poisson’s ratio will be

  1. 0.40
  2. 0.50
  3. 0.25
  4. 0.30
Answer
Answer. c

10. Poisson’s ratio is defined as

  1. stress/strain
  2. lateral strain/axial strain
  3. lateral strain/axial strain
  4. normal strain/shear strain
Answer
Answer. c

11. What is the Poisson’s ratio of Ice?

  1. 0.37
  2. 0.29
  3. 0.48
  4. 0.33
Answer
Answer. d

12. For which of the following materials, the poisson’s ratio is expected to be the least?

  1. Steel
  2. Cast iron
  3. Concrete
  4. Copper
Answer
Answer. c

13. A bar of 4 cm diameter is subjected to an axial load of 4T. The extension of the bar over a gauge length of 20 cm is 0.03. The decrease in diameter is 0.0018. The Poisson’s ratio is

  1. 0.25
  2. 0.30
  3. 0.33
  4. 0.35
Answer
Answer. b

14. If the ratio of Young’s modulus to bulk modulus is 1.8, the Poisson’s ratio is

  1. 0.25
  2. 0.3
  3. 0.275
  4. 0.2
Answer
Answer. d

15. If the Poisson’s ratio is 0.3 for a material, the ratio of Young modulus to shear modulus is

  1. 2.6
  2. 1.3
  3. 3.9
  4. 5.2
Answer
Answer. a

16. If the Young’s modulus E is equal to bulk modulus K. What would be the Poisson’s ratio?

  1. 1/4
  2. 1/2
  3. 3/4
  4. 1/3
Answer
Answer. d

17. If the bulk modulus K, and modulus of rigidity G, are given then what will be the Poisson’s ratio.

\\a.\; \frac{3K-2G}{6K+2G}\\ b.\; \frac{3K+4G}{6K-4G}\\ c.\; \frac{3K-4G}{6K+4G}\\ d.\; \frac{3K+2G}{6K-2G}

Answer
Answer. a

18. If the Poisson’s ratio of a material is 0.25, the ratio of Modulus of Rigidity to Young’s Modulus will be

  1. 4
  2. 2.5
  3. 0.4
  4. 2
Answer
Answer. c

19. The value of Poisson’s ratio for which bulk modulus of a material will be equal to its Young’s modulus

  1. 0.15
  2. 0.33
  3. 0.25
  4. 0.45
Answer
Answer. b

20. If the Young’s modulus of elasticity of a material is twice its modulus of rigidity, then the Poisson’s ratio of the material is

  1. 0.5
  2. zero
  3. -11
  4. -0.5
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!