Ratio and Proportion Aptitude Questions | Electricalvoice

Ratio and Proportion Aptitude Questions

1. If a : b = 7 : 9 and b : c = 15 : 7, then what is a : c ?

  1. 5 : 3
  2. 3 : 5
  3. 7 : 21
  4. 7 : 15

Answer
Answer. a

2. If A : B = 3 : 4, B : C = 5 : 7 and C : D = 8 : 9 then A : D is equal to

  1. 3 : 7
  2. 7 : 3
  3. 21 : 10
  4. 10 : 21

Answer
Answer. d

3. If A : B = 3 : 4 and B : C = 8 : 9, then what is A : B : C is ?

  1. 8 : 6 : 9
  2. 9 : 8 : 6
  3. 6 : 8 : 9
  4. 3 : 32 : 9

Answer
Answer. c

4. If A : B = 1 : 2, B : C = 3 : 4 and C : D = 5 : 6 then D : C : B : A is

  1. 6 : 5 : 4 : 2
  2. 6 : 3 : 2 : 1
  3. 6 : 4 : 2 : 1
  4. 48 : 40 : 30 : 15

Answer
Answer. d

5. If x=\frac{1}{3}y and y=\frac{1}{2}z then x : y : z is equal to 

  1. 3 : 2 : 1
  2. 1 : 2 : 6
  3. 1 : 3 : 6
  4. 2 : 4 : 6

Answer
Answer. c

6. If \frac{1}{2}A =\frac{2}{3}B =\frac{6}{7}C then A : B : C is equal to 

  1. 12 : 9 : 7
  2. 1 : 2 : 6
  3. 1 : 3 : 6
  4. 2 : 4 : 6

Answer
Answer. a

7. If A:B=\frac{1}{2}:\frac{1}{3}, B:C=\frac{1}{5}:\frac{1}{3}, then (A+B):(B+C) is equal to

  1. 5 : 8
  2. 9 : 10
  3. 15 : 16
  4. 6 : 15

Answer
Answer. c

8. If a : b = c : d = e : f = 1 : 2 then (3a+5c+7e):(3b+5d+7f) is equal to

  1. 8 : 7
  2. 2 : 1
  3. 1 : 4
  4. 1 : 2

Answer
Answer. d

9. If x : y = 3 : 1 then (x^3-y^3):(x^3+y^3) = ?

  1. 13 : 14
  2. 14 : 13
  3. 10 : 11
  4. 11 : 10

Answer
Answer. a

10. If \frac{a}{3} =\frac{b}{4} =\frac{c}{7} then \frac{a+b+c}{c} is equal to 

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3

Answer
Answer. c

11. The ratio of two numbers is 3 : 8 and their sum is 77. The smaller of the two numbers is

  1. 21
  2. 194
  3. 69
  4. 59

Answer
Answer. a

12. The ratio of two numbers is 3 : 8 and their difference is 55. The smaller of the two numbers is

  1. 33
  2. 15
  3. 88
  4. 59

Answer
Answer. a

13. Four numbers are in the ratio 1 : 2 : 3 : 4. Their sum is 16. The sum of the first and fourth number is equal to

  1. 5
  2. 8
  3. 10
  4. 80

Answer
Answer. b

14. 0.6 of a number is equal to 0.08 of other number. What is the ratio of both numbers.

  1. 3 : 4
  2. 4 : 3
  3. 2 : 15
  4. 2 : 9

Answer
Answer. c

15. Three numbers are in the ratio \frac{1}{2}:\frac{2}{3}:\frac{3}{4}. The difference between the greatest and the smallest number is 36. The numbers are

  1. 72,84,108
  2. 60,72,96
  3. 72,84,96
  4. 72,96,108

Answer
Answer. d

16. ₹3400 is divided among A, B, C, D in such a way that the share of A and B, B and C, C and D may as 2 : 3, 4 : 3 and 2 : 3 respectively. The sum of shares of B and D is

  1. ₹2040
  2. ₹1680
  3. ₹2000
  4. ₹1720

Answer
Answer. a

17. A sum of ₹370 is too divided among A, B and C such that \frac{A's\, share}{B's\, share}=\frac{B's\, share}{C's\, share}=\frac{3}{4} then A’s share (in ₹) is

  1. 240
  2. 120
  3. 100
  4. 90

Answer
Answer. d

18. If a certain amount is fully distributed among A, B and C in such a way that A receives \frac{1}{2} of the amount, B receives \frac{1}{3} of the amount and C receive ₹1200. So find how much amount A get?

  1. ₹ 4000
  2. ₹ 1600
  3. ₹ 3600
  4. ₹ 1800

Answer
Answer. c

19. A, B and C are partners in a company. In any year A gets \frac{1}{3} part of the profit, B gets \frac{1}{4} part and C gets ₹ 5000. How much amount did A get as profit?

  1. ₹ 5000
  2. ₹ 4000
  3. ₹ 3000
  4. ₹ 1000

Answer
Answer. b

20. Any amount had distributed among A, B and C. A gets \frac{3}{16} part of the total amount and B gets \frac{1}{4} part of the total amount and C gets ₹ 81 then what is the amount received by B?

  1. ₹ 30
  2. ₹ 36
  3. ₹ 32
  4. ₹ 40

Answer
Answer. b

21. ₹ 1980 is divided among A, B and C so that half of A’s part, one-third of B’s part and one-sixth part are equal. Then B’s part is

  1. ₹ 540
  2. ₹ 660
  3. ₹ 1080
  4. ₹ 360

Answer
Answer. a

22. A, B and C invested ₹ 13,000, ₹ 17,000 and ₹ 5,000 respectively in a business. At the end of the year, they earn a profit of ₹ 1400. B’s share of profit is

  1. ₹ 680
  2. ₹ 410
  3. ₹ 630
  4. ₹ 720

Answer
Answer. a

23. If a sum of money is to be divided among A, B and C such that A’s share is equal to twice B’s share and B’s share is 4 times C’s share, then their shares are in the ratio

  1. 1 : 2 : 4
  2. 1 : 4 : 1
  3. 8 : 4 : 1
  4. 2 : 4 : 1

Answer
Answer. c

24. The ratio of the salary of A, B and C is 3 : 2 : 9. If C gets ₹ 2100 more than that of B then what is the salary of A?

  1. ₹ 900
  2. ₹ 1050
  3. ₹ 780
  4. ₹ 1320

Answer
Answer. a

25. ₹ 1740 is divided among A, B and C such that ₹0.5 of A = ₹0.6 of B = ₹0.75 of C. Then C will get

  1. ₹ 580
  2. ₹ 696
  3. ₹ 348
  4. ₹ 464

Answer
Answer. d

26. A man left ₹ 8600 for his 5 son, 4 daughter and 2 nephew. If each daughter gets four times that of nephews and each son gets five times of nephew. What amounts each daughter will get

  1. ₹ 100
  2. ₹ 600
  3. ₹ 800
  4. ₹ 1000

Answer
Answer. c

27. The cost of a diamond varies directly as the square of its weight. A diamond broke into four pieces with their weights in the ratio of 1 : 2 : 3 : 4. If the loss in the total value of the diamond was ₹ 70,000, what was the price of the original diamond?

  1. ₹ 100000
  2. ₹ 124000
  3. ₹ 200000
  4. ₹ 150000

Answer
Answer. a

28. A diamond was broken into 3 parts in the ratio of 2: 3 : 5. If the value of the diamond is in proportion to the square of its weight, what is the decrease in the value considering that the actual value of the diamond was ₹ 200000?

  1. ₹ 100000
  2. ₹ 124000
  3. ₹ 200000
  4. ₹ 150000

Answer
Answer. b

29. The ratio of the expenditure of A, B and C are 16 : 12 : 9 respectively and their savings are 20%, 25% and 40% of their income. If the sum of their income is ₹ 1530, find B’s salary?

  1. ₹ 440
  2. ₹ 420
  3. ₹ 500
  4. ₹ 480

Answer
Answer. d

29. The ratio of the expenditure of A, B and C are 16 : 12 : 9 respectively and their savings are 20%, 25% and 40% of their income. If the sum of their income is ₹ 1530, find B’s salary?

  1. ₹ 440
  2. ₹ 420
  3. ₹ 500
  4. ₹ 480

Answer
Answer. d

30. In the year 2013, in a company the ratio of employees in three different departments HR, MT and TA are 2 : 3 : 4 respectively. In the year 2014 in each department if ’n‘ number of employees left then the ratio becomes 3 : 5 : 7. In the year 2015 in each department 5 employees left then the ratio became 1 : 2 : 3. Then what is the total number of employees in the year 2014?

  1. 75
  2. 65
  3. 55
  4. 85

Answer
Answer. a

error: Content is protected !!