Aptitude Problems on Ages | Electricalvoice

Aptitude Problems on Ages

1. The present ages of A and B are in the ratio 3 : 4. Ten years ago, this ratio was 4 : 7. The present ages of A and B are respectively,

  1. 18 years, 27 years
  2. 21 years, 28 years
  3. 24 years, 32 years
  4. 27 years, 36 years

Answer
Answer. a

2. The ratio of A’s age to B’s age is 4 : 3. ‘A’ will be 26 years old after 6 years. The age of B now is

  1. 19.5 years
  2. 12 years
  3. 21 years
  4. 15 years

Answer
Answer. d

3. The ratio of the present ages of two boys is 3 : 4. After 3 years, the ratio of their ages is equal to will be 4 : 5. The ratio of their ages after 21 years will be

  1. 14 : 17
  2. 17 : 19
  3. 11 : 12
  4. 10 : 11

Answer
Answer. d

4. My grandfather was 9 times older than me 16 years ago. He will be 3 times of my age 8 years from now. Eight years ago, the ratio of my age to that of my grandfather was

  1. 3 : 8
  2. 2 : 5
  3. 1 : 2
  4. 1 : 5

Answer
Answer. d

5. The ratio of the ages of two persons is 4 : 7 and the age of one of them is greater than that of the other by 30 years. The sum of their ages (in years) is

  1. 110
  2. 100
  3. 70
  4. 40

Answer
Answer. a

6. The present age of A and B are in the ratio 4 : 5 and after 5 years they will be in the ratio 5 : 6. The present age of A is

  1. 10 years
  2. 20 years
  3. 25 years
  4. 40 years

Answer
Answer. b

7. The ratio of the present age of Rahul and Rashmi is 2 : 1. The ratio of their age after 30 years will be 7 : 6. What is the present age of Rahul?

  1. 6 years
  2. 10 years
  3. 12 years
  4. 20 years

Answer
Answer. c

8. The average age of boys in the class is twice the number of girls in the class. The ratio of boys and girls in the class of 50 is 4 : 1. The total of the ages (in years) of the boys in the class is

  1. 2000
  2. 2500
  3. 800
  4. 400

Answer
Answer. c

9. Four years ago, the ratio of the age of A and B was 2 : 3 and after four years it will become 5 : 7. Find their present age.

  1. 36 years and 40 years
  2. 32 years and 48 years
  3. 40 years and 56 years
  4. 36 years and 52 years

Answer
Answer. d

10. The ratio of present age of two brothers is 1 : 2 and 5 years back the ratio was 1 : 3. What will be the ratio of their age after 5 years?

  1. 1 : 4
  2. 2 : 3
  3. 3 : 5
  4. 5 : 6

Answer
Answer. c

11. Harsha is 40 years old and Ritu is 60 years old. How many years ago was the ratio of their ages 3 : 5?

  1. 10 years
  2. 20 years
  3. 37 years
  4. 5 years

Answer
Answer. a

12. The ratio of the age of Ram and Rahim 10 years ago was 1 : 3. The ratio of their age five years hence will be 2 : 3. Then the ratio of their present age is

  1. 1 : 2
  2. 3 : 5
  3. 3 : 4
  4. 2 : 5

Answer
Answer. b

13. At present, the ratio of the age of Maya and Chhaya is 6 : 5 and fifteen years from now, the ratio will get changed to 9 : 8. Maya’s present age is

  1. 21 years
  2. 24 years
  3. 30 years
  4. 40 years

Answer
Answer. c

14. Four years ago, the ratio of A’s age to B’s age was 11 : 14 and four years later their age will be in the ratio 13 : 16. The present age of A is

  1. 48 years
  2. 26 years
  3. 44 years
  4. 28 years

Answer
Answer. a

15. The sum of the age of a father and his son is 100 years now. 5 years ago their age were in the ratio of 2 : 1. The ratio of the age of father and son after 10 years will be

  1. 5 : 3
  2. 4 : 3
  3. 10 : 7
  4. 3 : 5

Answer
Answer. a

16. The ratio of present age of two brothers is 1 : 2 and 5 years back, the ratio was 1 : 3. What will be the ratio of their age after 5 years?

  1. 1 : 4
  2. 2 : 3
  3. 3 : 5
  4. 5 : 6

Answer
Answer. c

17. The ratio of ages of two students is 3 : 2. One is older to the other by 5 years. What is the age of the younger student ?

  1. 2 years
  2. 10 years
  3. 2.5 years
  4. 15 years

Answer
Answer. b

18. The current ages of Sonali and Monali are in the ratio 5 : 3. Five years from now, their ages will be in the ratio 10 : 7. Then, Monali’s current age is

  1. 5 years
  2. 3 years
  3. 9 years
  4. 15 years

Answer
Answer. c

19. The ratio between Sumit’s and Prakash’s age at present is 2 : 3. Sumit is 6 years younger than Prakash. The ratio of Sumit’s age to Prakash’s age after 6 years will be

  1. 2 : 3
  2. 1 : 2
  3. 4 : 3
  4. 3 : 4

Answer
Answer. d

20. The ratio of age of two boys is 5 : 6. After two years the ratio will be 7 : 8. The ratio of their age after 12 years will be

  1. 22/24
  2. 15/16
  3. 17/18
  4. 11/12

Answer
Answer. c

21. The ratio of the age of a father to that of his son is 5: 2. If the product of their ages in years is 1000, then the father’s age (in years) after 10 years will be

  1. 50
  2. 60
  3. 80
  4. 100

Answer
Answer. b

22. The present ages of A and B are in the ratio 5 : 6 respectively. After seven years this ratio becomes 6 : 7. Then the present age of A in years is

  1. 35 years
  2. 32 years
  3. 33 years
  4. 30 years

Answer
Answer. a

23. If 4 years ago the ratio between the ages of P and Q was 5 : 6 and the sum of their ages at present is 52 years, what is the ratio of their present ages?

  1. 5 : 6
  2. 6 : 7
  3. 7 : 8
  4. 4 : 5

Answer
Answer. b

24. The ratio of ages of two persons is 5 : 9 and the age of one of them is greater than the other by 40 years. The sum of their ages in year is

  1. 180
  2. 140
  3. 150
  4. 160

Answer
Answer. b

25. The ratio of the ages of A and B at present is 3 : 1. Four years earlier the ratio was 4:1. The present age of A is

  1. 48 years
  2. 40 years
  3. 36 years
  4. 32 years

Answer
Answer. c

26. The present age of two persons are 36 and 50 years respectively. If after n years the ratio of their age will be 3 : 4, then the value of n is

  1. 4
  2. 7
  3. 6
  4. 3

Answer
Answer. c

27. The ratio of the ages of a father and his son 10 years hence will be 5 : 3, while 10 years ago, it was 3:1. The ratio of the age of the son to that of the father today, is

  1. 1 : 2
  2. 1 : 3
  3. 2 : 3
  4. 2 : 5

Answer
Answer. a

28. The ratio of the present age of Puneet and Appu is 2 : 3. After 3 years the ratio of their age will be 3 : 4. The present age of Puneet is

  1. 3 years
  2. 6 years
  3. 9 years
  4. 4 years

Answer
Answer. b

29. The age of father 10 years ago was thrice the age of his son. Ten years hence, the father’s age will be twice that of his son. The ratio of their present ages is:

  1. 13:4
  2. 9:2
  3. 7:3
  4. 5:2

Answer
Answer. c

30. Q is as much younger than R as he is older than T. If the sum of the ages of R and T is 50 years, what is definitely the difference between R and Q’s age?

  1. 5 years
  2. 2 years
  3. 1 year
  4. Can’t be determined

Answer
Answer. d

error: Content is protected !!