Hooke’s Law MCQ and Stress-Strain Curve MCQ – Strength of Materials

1. According to Robert Hooke, stress is directly proportional to strain within

  1. Proportional limit
  2. Elastic limit
  3. Yield point
  4. Ultimate stress
Answer
Answer. a

2. Hooke’s law is valid

  1. only above elastic limit
  2. only within elastic limit
  3. only within plastic limit
  4. till breaking of substance
Answer
Answer. b

3. Yield strength is

  1. stress required to produce certain arbitrary plastic deformation
  2. stress required to produce certain arbitrary elastic deformation
  3. stress required to cause fracture
  4. stress required to cause fatigue
Answer
Answer. a

4. In a stress-strain plot, the following points appear

  1. Limit of proportionally
  2. Elastic limit
  3. Yield point
  4. Ultimate strength point
  5. point of rupture.

The correct sequence of occurrence of these points is

  1. v-iv-iii-ii-i
  2. i-ii-iii-iv-v
  3. ii-i-iii-iv-v
  4. i-iii-ii-iv-v
  5. i-v-iv-ii-iii
Answer
Answer. b

5. The region in the stress-strain curve between elastic limit and point of rupture is

  1. Elastic limit
  2. Plastic limit
  3. Elastic range
  4. Yield strength
Answer
Answer. b

6. Number of elastic constant and independent elastic constant for material are

  1. 5, 3
  2. 4, 3
  3. 4, 4
  4. 4, 2
Answer
Answer. d

7. Which of the following statements is incorrect?

  1. Stress is directly proportional to strain within elastic limit
  2. The stress is force per unit area
  3. Hook’s law hold good up to the breaking point
  4. The ratio of linear stress to linear strain is called Young’s Modulus.
Answer
Answer. c

8. Hooke’s law holds good upto

  1. Elastic limit
  2. Upper yield point
  3. Plastic limit
  4. Lower yield point
Answer
Answer. a

9. The property of a material by which it returns partially or completely to its initial shape after unloading is called

  1. Proportional limit
  2. Elastic limit
  3. Plastic limit
  4. Yield stress
Answer
Answer. b

10. The stress at which extension of a material takes place more quickly as compared to the increase in load is called

  1. Elastic point
  2. Plastic point
  3. Breaking point
  4. Yielding point
Answer
Answer. d

11. The stress corresponding to the maximum load in stress-strain curve is called as

  1. Breaking stress
  2. True stress
  3. Ultimate stress
  4. Yield stress
Answer
Answer. c

12. The principle of virtual work can be applied to elastic system by considering the virtual work of

  1. Internal forces only
  2. External forces only
  3. Internal as well as external forces
  4. None of the above options
Answer
Answer. c

13. Modulus of toughness is the area of the stress-strain diagram upto

  1. Yield Point
  2. Rupture Point
  3. Limit of Proportionality
  4. Ultimate Point
Answer
Answer. b

14. Upper yielding point in a stress-strain curve of structural steel can be avoided by

  1. Cold working
  2. Hot working
  3. Quenching
  4. Galvanizing
Answer
Answer. b

15. Shape factor may be defined as the ratio of

  1. Elastic Modulus to Plastic Modulus
  2. Plastic Modulus to Rigidity Modulus
  3. Elastic Modulus to Lateral Strain
  4. Plastic Modulus to Elastic Modulus
Answer
Answer. d

16. The maximum permissible load on a steel bar of 20 mm diameter when the factor of safety is 1.8 and the ultimate stress is 495 MPa is

  1. 863.9 kN
  2. 86.39 kN
  3. 8.639 kN
  4. 0.86 kN
Answer
Answer. b

17. The stress at which extension of a material takes place more quickly as compared to the increase in load is called

  1. Yielding point
  2. Elastic point
  3. Breaking point
  4. Plastic point
Answer
Answer. a

18. For an isotropic, homogeneous and elastic material obeying Hooke’s law, number of independent elastic constant is

  1. 2
  2. 1
  3. 9
  4. 3
Answer
Answer. a

19. What is tenacity?

  1. ultimate strength in tension
  2. ultimate strength in compressionn
  3. ultimate shear stress
  4. ultimate impact strength
Answer
Answer. a

20. For linear elastic systems displacement function varies

  1. linearly
  2. quadratically
  3. cubically
  4. quartically
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×