Timber MCQ – Wood-Based Products MCQ – Building Materials

41. The process designed to suit the moisture content of timbers to the conditions and purposes for which it is to be used is called as

  1. Laminating
  2. Conditioning
  3. Seasoning
  4. Dressing
Answer
Answer. c

42. The ability of material to endure alternate wet and dry conditions for a long period without considerable deformation of material

  1. Water resistance
  2. Weathering resistance
  3. Permeability
  4. Water retentivity
Answer
Answer. b

43. The moisture content in a well-seasoned timber is

  1. 4 to 6%
  2. 10 to 12%
  3. 15 to 20%
  4. 100%
Answer
Answer. b

44. What is the name of the wooden plank of slab of concrete or stone usually provided at the bottom of an entrance door?

  1. Jamb
  2. Reveal
  3. Cornice
  4. Threshold
Answer
Answer. d

45. Inner part of a timber log surrounding the pith, is called

  1. Sapwood
  2. Cambium layer
  3. Heart wood
  4. Soft wood
Answer
Answer. c

46. Which of the following statements is not correct?

  1. Seasoning of timber increases the strength
  2. Seasoning of timber increases the life
  3. Seasoning of timber results in dimensional instability
  4. Seasoning of timber reduces the weight
Answer
Answer. c

47. Artificial method of seasoning of timber is

  1. boiling
  2. chemical seasoning
  3. water seasoning
  4. All of the above
Answer
Answer. d

48. The timber piece whose breadth and thickness exceed 50 mm, but are less than 200 mm in length is called

  1. Baulk
  2. Pole
  3. Scantling
  4. Batten
Answer
Answer. c

49. What is the ratio of the elastic modulus or structural timber in longitudinal to that in the transverse direction?

  1. 0.5 to 1
  2. 0.1 to 0.2
  3. 1 to 2
  4. 5 to 10
Answer
Answer. c

50. The disease of dry rot timer is caused by

  1. Lack of proper ventilation
  2. Alternate wet and dry conditions
  3. Complete submergence under water
  4. None of these
Answer
Answer. a

51. Which IS code is used for classification of timber for seasoning purposes?

  1. IS : 1141 – 1958
  2. IS : 1708 – 1969
  3. IS : 4970 – 1973
  4. IS : 399 – 1963
Answer
Answer. a

52. Which one of the following does not belong to endogenous tree?

  1. Teak
  2. Coconut
  3. Bamboo
  4. Cane
Answer
Answer. a

53. Timber can be made reasonably fire-resistant by

  1. Soaking it in ammonium Sulphate
  2. Coating it with Tar paint
  3. Pumping creosote oil into timber high pressure
  4. Seasoning process
Answer
Answer. a

54. Consider the following statements:

Fibre saturation point in wood is reached when

  1. Free water is removed
  2. Cell water is removed
  3. Shrinkage of wood is rapid
  4. Strength gain is rapid

Which of the following statements are correct:

  1. i, iii and iv only
  2. i and ii only
  3. ii and iv only
  4. i, ii and iii only
Answer
Answer. a

55. A timber whose thickness is less 50 mm and breadth is greater than 150 mm is called

  1. balk
  2. board
  3. plank
  4. batten
Answer
Answer. b

56. Which of the following is not a property of coniferous trees?

  1. They are heavy
  2. They are light in colour
  3. Annual rings are seen distinctly
  4. The structure is resinous
Answer
Answer. a

57. Which of the following is not a method of seasoning timber artificially?

  1. Kiln seasoning
  2. Air seasoning
  3. Chemical seasoning
  4. Electrical seasoning
Answer
Answer. b

58. A thin layer of fresh sap lying between sap wood and inner bark is

  1. Heart wood
  2. Pith
  3. Outer bark
  4. Cambium layer
Answer
Answer. d

59. ASCU is

  1. a damp proofing material for concrete
  2. a preservative for timber
  3. a type of brick bond
  4. a type of building finish
Answer
Answer. b

60. The process of reducing the moisture content from the timber in order to prevent the timber from possible fermentation is

  1. sorting of timber
  2. seasoning of timber
  3. conservation of timber
  4. none of these
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×